Geborduurde zijden zakdoek

Wat heeft een met kleine bloemetjes geborduurde zijden zakdoek met Pierre Cuypers te maken? Het is geborduurd door zijn dochter!

Signaalrode passer

Een bijzonder niet te missen object vóór de deur van het Cuypershuis is de ‘Passer’. Een geliefd object om te fotograferen en bij af te spreken.

Kleurige gebedskleden

Deze keer het verhaal achter twee tapijten die tot en met 5 maart 2023 te zien in de tentoonstelling De Golvende Lijn.

Schitterende decoraties

De vloertegels uit de Willibrorduskerk buiten de Veste schitteren door hun vorm, kleur en dessin.

Natuur als inspiratie

Pierre Cuypers tekent voortdurend stadsbeelden, bloemen en bladmotieven. Deze inspiratie verwerkt hij tot geometrische patronen die bij de toeschouwer tegenwoordig nog steeds verbazing oproepen.

Glasnegatief met Mariabeeld

Een mysterieuze Maria is te zien in de ruimte ‘Het netwerk van Cuypers’. De glasplaat maakt deel uit van een bijzondere collectie glasnegatieven.

Sinterklaascadeau

Het sinterklaascadeau in de ruimte ‘Thuis bij Cuypers’ is een afgietsel van de hand van Pierre Cuypers. Het bijzondere cadeau vertelt een persoonlijk verhaal.

Sacramentsvaan met Lam Gods

In de collectie is kerkelijk textiel nauwelijks vertegenwoordigd. Gelukkig werd in 2019 een sacramentsvaan geschonken door de Paters Redemptoristen van het Klooster in Wittem.

Aan het werk

Als je de ruimte ‘Beelden’ in de vaste presentatie inloopt, dan stap je in de wereld van de werkplaats van Cuypers. Je hoort er de beeldhouwers letterlijk aan het werk.

De archiefkast

Een topstuk in de collectie van het Cuypershuis. Niet alleen door zijn omvang valt hij op, maar vooral ook door de prachtig beschilderde voorstellingen op de deuren.

De vier evangelisten

Bij binnenkomst in de vaste presentatie wordt de bezoeker verrast met een grote verscheidenheid aan producten uit Cuypers’ ateliers. Tussen al dit moois staat deze beeldengroep.

Drieluik met familiewapens

In de ruimte ‘Thuis bij Cuypers’ hangt een geschilderd drieluik, met de luiken dicht! Dat heeft een speciale reden.

De tuinman

Een alleraardigst schilderijtje, gemaakt door de vader van Pierre Cuypers, is te zien in ‘De werkkamer van Cuypers’ in de ruimte ‘Inspiratiebronnen’.

Een liefdesverhaal

In de ruimte Thuis bij Cuypers staat de eerste druk van het boek ‘Blank en Geel’, samen met de trouwfoto van Mia Cuypers en Frederic George Taen Err Toung.

Punteerapparaat uit circa 1890

Een bijzonder object uit de collectie is het punteerapparaat. Hiermee konden de beeldhouwers nauwkeurig en snel een beeld 1 op 1 kopiëren, verkleinen of vergroten.

Een feestelijk servies

Het servies is gemaakt voor Kasteel De Haar. Want niet alleen het kasteel, ook de complete inrichting is uitgevoerd naar Cuypers' ontwerp!