De passer is ontworpen door Maurice Mentjens. Het stalen beeld is negen meter hoog en gecoat met een signaalrode kleur. De keuze om de vorm van een passer te gebruiken als markering voor het Cuypershuis komt niet uit de lucht vallen. In de middeleeuwen is de passer al hét symbool voor de architect. Pierre Cuypers greep met zijn architectuur- en kunstopvatting terug op de middeleeuwen. Als architect/ontwerper was hij verantwoordelijk voor het hele gebouw, zowel het exterieur als het interieur. Bij het maken van ontwerptekeningen gebruikte hij regelmatig een passer.

Een passer is een meetinstrument waarmee een kleine afstand wordt vastgezet en op een ander punt wordt afgepast. Het is een handig hulpmiddel om mooie cirkels mee te tekenen. Passers worden ook door beeldhouwers gebruikt om modellen voor beeldhouwwerken te kopiëren in steen of hout. Daarvoor gebruiken zij vaak een steekpasser of krompasser.

In de collectie van het Cuypershuis zijn een aantal passers opgenomen, die ook te zien zijn in de vaste presentatie. In de ruimte ‘Rijksmuseum: In de tekenwerkplaats’ ligt bijvoorbeeld een passer én een bijzondere ontwerptekening. Ook kun je er zelf meten en tekenen met een passer.
vitrine met interactive.jpg

Klik hier voor meer informatie over de passer in onze collectie online.