Dit glasnegatief toont een Mariabeeld. Maria wijst met beide handen naar een hart op haar borst.

Je kunt zien dat het beeld voor een donkere achtergronddoek is geplaatst. Daarnaast is er nog van alles te zien, zoals de sokkel waarop het beeld staat en andere beelden op de achtergrond. Op de fotoafdruk werd de achtergrond weggesneden, maar het glasnegatief geeft ons toch een uniek inkijkje in het atelier van Cuypers. In de hoek is een etiket geplakt waarop geschreven staat: 31/1. Dat betekent dat het negatief werd bewaard in kist 31. Op de binnenzijde van het deksel van kist 31 zit een lijst met omschrijving en bij nummer 1 staat: "O.L.Vr. H. Hart". Helaas staat er niet bij voor welke kerk het beeld is gemaakt.

6568a - web.jpg

De glasplaat maakt deel uit van een bijzondere collectie glasnegatieven. In totaal 826 glasnegatieven, afkomstig uit het atelier van Pierre Cuypers, zijn bewaard gebleven. Hierop zijn veel kunstvoorwerpen maar ook atelieropnamen en kerkinterieurs vastgelegd. Waarschijnlijk zijn ze gemaakt ter inspiratie, als visuele documentatie of om deze af te drukken in catalogi en andere publiciteitsuitingen. Dankzij een crowdfunding actie in 2016 konden de glasnegatieven worden schoongemaakt, geconserveerd, gerestaureerd en gedigitaliseerd. In 2022 verschijnt een publicatie over deze bijzondere collectie.

Het glasnegatief is te zien op een lichtbak in de ruimte ‘Het netwerk van Cuypers’ in het Cuypershuis. Daar zie je de voorstelling echt als ‘negatief’. De fotoafdruk is - als positief - ook te zien op het behang in het trappenhuis! Dit behang, in 2020 ontworpen door Bureau Caspar Conijn, toont de vele producten die op de gevoelige plaat zijn vastgelegd in het atelier van Cuypers.  

Bekijk hier het glasnegatief in onze collectie.
Beluister hier de aflevering ‘de Mysterieuze Maria’ tijdens de L1 radio-serie ‘het depot’.