Pierre Cuypers en zijn vrouw Antoinette Alberdingk Thijm waren lid van leeskring De Vioolstruik. De Vioolstruik was een gezelschap van leden van de families Alberdingk Thijm en Cuypers en hun naaste vrienden. Zij lazen teksten uit de zeventiende eeuw, met name die van De Muiderkring.

Voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest werden lootjes getrokken: de heren trokken de wensen van de dames, en andersom. In 1875 trok Pierre toevallig de wens van zijn vrouw, die luidde: ‘Een index voor mijn levensregel?’. Pierre schonk haar een afgietsel van zijn eigen hand met het randschrift: ‘Een index werd gevraagd: zie of deez’ behaagt.’ De vinger wijst naar de tekst: ‘Wijs af, roei uit wat ziel of lichaam schaadt: kweek op, bied aan wat hart en geesten baat.’

De vervulling van deze wens viel in de smaak bij de leden van De Vioolstruik. Tijdens het driekoningenfeest op 6 januari werden de wensen feestelijk herdacht en won Pierre unaniem de Koningskroon.

Het verhaal over ‘Een index’ is opgetekend in het boekje ‘In Memoriam’ over Antoinette Cuypers-Alberdingk Thijm, dat Pierre Cuypers in 1914 samenstelde. Het glasnegatief waarmee de afbeelding naast de tekst werd afgedrukt, bevindt zich ook in de collectie van het Cuypershuis.

In memoriam - een index - web.jpg

Bekijk hier het afgietsel in de collectie.
Hier kun je het glasnegatief bekijken.