Titel

Afgietsel van de hand van Pierre Cuypers

Vervaardiger

Cuypers' Kunstwerkplaatsen Roermond

Cuypers' Kunstwerkplaatsen Roermond

Objectnummer

BR 0034

Beschrijving

Pierre Cuypers en zijn echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm, waren lid van leeskring De Vioolstruik. De Vioolstruik was een gezelschap bestaande uit leden van de families Alberdingk Thijm en Cuypers en naaste vrienden. Zij lazen teksten uit de zeventiende eeuw, met name die van De Muiderkring.
Voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest werden lootjes getrokken: de heren trokken de wensen van de dames, en andersom. In 1875 trok Pierre toevallig de wens van zijn vrouw, die luidde: ‘Een index voor mijn levensregel?’. Pierre schonk haar een afgietsel van zijn eigen hand met het randschrift: ‘Een index werd gevraagd: zie of deez’ behaagt.’ De vinger wijst naar de tekst: ‘Wijs af, roei uit wat ziel of lichaam schaadt: kweek op, bied aan wat hart en geesten baat' Onderaan staat: St. Niklaas MDCCCLXX.
De datering van dit sinterklaascadeau is niet helemaal duidelijk. Het cadeau is afgebeeld in het boekje ‘In Memoriam’ over Antoinette Cuypers-Alberdingk Thijm, dat Pierre Cuypers in 1914 samenstelde. Het verhaal over ‘Een index’ is hierin ook opgetekend. Onder de foto staat '1860', in de tekst wordt '1875' genoemd. Terwijl op het cadeau zelf het jaartal 1870 (MXCCCLXX) lijkt te staan.
Zie ook de foto's van de glasnegatieven met de inv.nrs. 6527 en 6581ac en van het origineel met inv.nr. 0392.

Objectnaam

Datering

1870 - 1875

1870 - 1875

Materiaal

Techniek

Afmetingen

hoogte: 29.0 cm
breedte: 20.0 cm
diepte: 12 cm