Deze hors-d’oeuvreset is een opvallend serviesonderdeel en al sinds 1932 in de collectie van het Cuypershuis. Het bestaat uit aardewerk schalen en bakjes met deksels, in de vorm van kasteeltorens met een gracht eromheen waarin vissen zwemmen. De torens zijn gedecoreerd met de wapens van De Haar en van Van Zuylen. De set is in 1894 gemaakt door Gebroeders Tichelaar uit Makkum. Deze firma leverde ook het Josina De Haerservies voor Kasteel De Haar.

De set is te zien op een foto van de eetzaal in het platenalbum ‘Le Chateau De Haar à Haarzuylens’ (plaat 31). Prominent op de tafel zien we dat in de grote toren van de set een grasboeket is gezet en dat het wordt gebruikt als een tafelstuk oftewel ‘piece de milieu de table’. Het Josina De Haerservies staat mooi uitgestald op de tafel die links tegen muur staat. 

In het Cuypershuis wordt het getoond samen met bestek en het Josina de Haerservies, speciaal in bruikleen ontvangen van Kasteel De Haar voor de vaste presentatie. Bij elkaar mooie voorbeelden van het totaalkunstwerk dat Cuypers leverde.

Bekijk hier het platenalbum van Kasteel De Haar >
Meer foto's van het servies kun je hier bekijken >