Catharina Wilhelmina Maria Cuypers (ook wel: Katrina of Katy) is het vierde kind van Pierre en Antoinette Cuypers. In 1866 wordt zij geboren, als zusje van Joseph en Mia, later volgde nog Annie. Een jaar eerder is de toen 2-jarige Theo overleden.
 
Van 1893-1896 volgt Katrina in het kader van haar lerarenopleiding de afdeling kunstnaaldwerk van de Rijksschool voor Kunstnijverheid in Amsterdam. Later werkt ze op een kunstnaaldwerkatelier in Roermond, waarschijnlijk verbonden aan de werkplaatsen van haar vader. Ze wordt aangeschreven om mee te doen aan de tentoonstelling ‘De Vrouw 1813-1913’ in de categorie kerkelijke borduurkunst en om mee te werken aan de organisatie ervan. Ze ziet uiteindelijk van het verzoek af omdat ze het te druk heeft met haar eigen werk.
 
In 1916 gaat ze op 50-jarige leeftijd als zuster Maria Benedicta in het klooster van de redemptoristinnen in Velp bij Grave. Ze geeft haar vriendin Trinette Westermann-Smithuysen haar mooie zelfgemaakte kantwerk cadeau. Zij mag namelijk geen bezittingen meenemen. Katrina en Trinette kennen elkaar van kostschool.
 
De kleindochter van Trinette schonk in 2013 een doos met wel 29 stuks handwerken aan het Cuypershuis. Drie werkjes -waaronder de geborduurde zakdoek- zijn te zien in de ruimte Thuis bij Cuypers, naast een foto van Katrina op 22-jarige leeftijd.

geborduurde zijden zakdoek

Klik hier voor meer informatie over de geborduurde zijde zakdoek in onze collectie online.