Stadswandelingen langs glas-in-loodramen, eigentijdse videowerken bij A Stage of Luminosity, Art Shoes you can’t refuse en twee exposities over monumentale glaskunst in het Historiehuis en Cuypershuis. De stad Roermond staat dit jaar helemaal in het teken van de glazenierskunst.

10 mei t/m 9 juni 2019, Stationsplein

projectie 'A Stage of Luminosity' door kunstenaar Arno Coenen op uitnodiging van Viewmaster Projects.
Lees meer >

voorjaar 2019, binnenstad

opening van archeologische speerpunten in de binnenstad van Roermond, onder andere bij de vindplaatsen van voorraden afvalglas van twee glasschildersateliers uit de zestiende en negentiende eeuw.
Lees meer >

Vanaf 7 juni, te koop bij Historiehuis, Cuypershuis en diverse boekhandels in Limburg

In het boek Roermond Glazeniersstad vindt u onder meer een algemene inleiding in de geschiedenis en de techniek van de glasschilderkunst, achtergrondartikelen over Roermondse glas-schilders tot de Franse tijd, over het bekende atelier Frans Nicolas en Zonen en beschrijvingen van de Roermondse glasvondsten. Tevens is er aandacht voor de indrukwekkende kartons voor kerkramen (ontwerpen op ware grootte) die werden aangetroffen in het bedrijfsarchief.

Auteurs: Joost Caen, Kees Berserik, Gerard van de Garde, Amber Janssens, Dirk van de Leemput, Zuzsanna van Ruyven-Zeman. Verkrijgbaar voor € 19,95 (ISBN 9789090318325).

 7 juni 2019 t/m 16 februari 2020, Cuypershuis

expositie 'Atelier Frans Nicolas' over Nederlands grootste glasatelier uit de negentiende eeuw naar aanleiding van de inventarisatie en digitalisering van het bedrijfsarchief en de archeologische vondst van materiaal van het atelier in de Roermondse binnenstad.
Lees meer >

7 juni 2019 t/m 5 januari 2020, Historiehuis

expositie 'Een schat aan scherven' over de grootste archeologische glasvondst ooit in de Benelux, een voorraad afvalglas van een anonieme Roermondse glasschilder uit de vroege zeventiende eeuw.
Lees meer >

14 september 2019 t/m 16 februari 2020, Cuypershuis

Art Shoe Mafia: erfgoed op schoenen. Een schets uit atelier van Frans Nicolas inspireert ook de huidige generatie ontwerpers. In een expositie wordt alles verteld over het maakproces: van idee tot eindproduct.
Lees meer >

Vanaf 24 oktober 2019, binnenstad

Op een serie avonden vindt er van 19 tot 21 uur een wandeling plaats langs prachtig verlichte glas-in-loodramen in de binnenstad van Roermond, onder leiding van VVV-stadsgidsen. De data in januari, februari en maart 2020 worden nog bekendgemaakt.
Lees meer >