De aanleiding is het digitaliseren en in kaart brengen van dit archief en de prachtige tentoonstelling 'Atelier Frans Nicolas' in het Cuypershuis. De lezing wordt gegeven door Tine Wouters van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Deelname is gratis, aanmelden kan via museum@roermond.nl.

Tine Wouters is opgeleid als historica en archivaris. Ze is als archivaris verbonden aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Ze is doorgaans bezig met het ‘klassieke inventarisatiewerk’ en is daarnaast waarnemend afdelingshoofd van de archieven. Haar motto is dan ook je pense, donc j’archive. Door het verleden levend te houden, hoopt zij de maatschappelijke impact van erfgoed te vergroten.

Lezing Glasatelier Nicolas

De lezing ‘Een glashelder verhaal in Roermond(iaal) perspectief?’ gaat in op drie aspecten. Eerst wordt het belang van het archief uit de doeken gedaan en binnen een breder kader van de archiefwerkzaamheden geplaatst. Vervolgens wordt de familiegeschiedenis binnen de historische krijtlijnen geplaatst, om dan verder in te gaan op mogelijke verklaringen van het succes van het glasatelier Nicolas te Roermond. Na de lezing vindt er een uniek moment plaats waarbij de originele ontwerptekeningen worden uitgerold zodat u zowel de archieffascinatie als de historische sensatie van dichtbij kan beleven.