Het Cuypershuis vertelt het verhaal van architect en vormgever Pierre Cuypers (1827 – 1921), zijn ambitie, visie en bedrijvigheid. Het Cuypershuis is dé plek waar hij woonde en werkte. Vanuit hier bouwde hij een enorm oeuvre op dat hij in zijn atelier vormgaf.

De vermaarde architect is vooral bekend als ontwerper van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens en de restauratie van de Ridderzaal in Den Haag.

De presentatie in het Cuypershuis laat bezoekers ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest het klaarspeelt deze grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid in het bijzondere gebouw is zicht- en voelbaar, waardoor een bezoek aan het Cuypershuis een onvergetelijke en inspirerende ervaring is.

Bureau Caspar Conijn in Amsterdam kreeg de opdracht om de presentatie van het Cuypershuis opnieuw vorm te geven. Het bureau realiseerde tentoonstellingen voor onder meer Hermitage Amsterdam en Sint Petersburg, het Frans Hals Museum, het Onderwijsmuseum en Museum Prinsenhof in Delft.

Om de ‘historische sensatie’ in de nieuwe presentatie te realiseren is er gewerkt met historisch beeldmateriaal, brieven en quotes als sfeerbeleving, gecombineerd met de museale collectie. Elke kamer heeft een eigen thema en sfeer gekregen. Een introductiefilm, luisterpunten en interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring in het museum. Ook is door een geslaagde crowdfunding het plafond van de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in volle glorie te zien.