* De start- en einddatum van deze expositie is momenteel nog onder voorbehoud *

Het typische uiterlijk van de huidige Munsterkerk werd bepaald door bemoeienissen van Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph. De 19e-eeuwse restauratie is omstreden, omdat Pierre Cuypers niet alleen het interieur maar ook het exterieur van de kerk aanzienlijk transformeerde.

De expositie vertelt over de bouwgeschiedenis van de kerk, aan de hand van bouwfragmenten, schetsen en originele objecten, een reconstructie van het hoogaltaar en de maquette van de Munsterkerk. Een animatie laat bezoekers de geschiedenis van de kerk meemaken. Ook is het mogelijk om je eigen verhaal over de Munsterkerk aan de expositie toe te voegen.

De expositie in het Cuypershuis bevat een tweetal primeurs over de bouwgeschiedenis van de Munsterkerk, dit na aanleiding van de publicatie ‘De Munsterabdij van Roermond. Een ontdekkingstocht door achthonderd jaar geschiedenis van een vrouwenklooster’ van uitgeverij WBooks.

Na de heropening is het Cuypershuis langer geopend. Op dinsdag tot en zondag kunt u tussen 11 en 17 uur terecht. Niet alleen voor ‘800 jaar Munsterkerk’, ook voor de nieuwe vaste presentatie over het leven en werk van de Roermondse architect Pierre Cuypers.