Programma op zaterdag 14 september

Op zaterdag tussen 12 en 13 uur is Claudia Junge van het SRAL (ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum) aanwezig om een toelichting te geven op haar kleurenonderzoek voor de reconstructie van het Cuypersplafond. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Marianne Wulms-Hovens een gedicht over het plafond. Dit en ander werk leest zij voor om 13 en 15 uur in de kamer van het plafond.

De imposante kartons uit het atelier van Frans Nicolas (de ontwerpen op ware grootte van de kerkramen) zijn onlangs onderzocht en gedigitaliseerd. Toch blijft het altijd spannend om de originele werktekeningen te bekijken. Dat kan tijdens het ‘uitrolmoment’ om 13.30 uur in de educatieve werkplaats. Samen met Annemieke Broeke (medewerker Collectie Cuypershuis) bekijkt u een aantal van deze kartons. Ook hoort u meer over de bedrijfsvoering van het atelier en de samenwerking met Pierre Cuypers.

Om 16 uur opent de expositie van Art Shoe Mafia. Schetsen uit het atelier van Frans Nicolas zijn gebruikt bij het ontwerpen van hun nieuwe collectie. In een compacte expositie in het Cuypershuis wordt alles verteld over het maakproces van deze unieke schoenen: van idee tot eindproduct.

Het gehele weekend is tevens de expositie ‘Atelier Frans Nicolas’ gratis te bezoeken. De expositie toont 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas (uit de glasvondst van 2014) en laat een overzicht zien van het ontstaan, de werkzaamheden en de ontwikkeling tot hét glasatelier van Nederland.