Titel

Boek 'Blank en Geel' over de liefdesgeschiedenis van Mia Cuypers en Frederic George Taen Err Toung

Vervaardiger

Lodewijk van Deyssel

Lodewijk van Deyssel

Objectnummer

BR 0615

Beschrijving

Gebonden boek met gele linnen kaft en in rood op de voorzijde de opdruk: 'Blank en Geel' en 'Door A.J.'

Het verhaal ‘Blank en Geel’ is in 1892 geschreven door Lodewijk van Deyssel, een pseudoniem van Karel Alberdingk Thijm, de zoon van de broer van Mia’s moeder.
Het verhaal werd als feuilleton gepubliceerd in het weekblad Eigen Haard. In maart 1894 verscheen het boek ‘Blank en Geel’ onder de schuilinitialen A.J.. De eerste druk van het boek, in een oplage van 750 exemplaren, was binnen een jaar uitverkocht. In 1979 verscheen een herdruk in moderne spelling met een nawoord van dr. Harry G.M. Prick. Zie inv.nr. 5461.

In het boek worden fictieve namen gebruikt en zijn niet alle beschrijvingen en gebeurtenissen op waarheid gebaseerd. Maar het is niet moeilijk om een link met de dramatische liefdesgeschiedenis van Cuypers’ dochter Mia te leggen. Mia zelf is niet blij met het boek. Ze heeft het schrijftalent van haar neef altijd bewonderd maar vraagt zich af hoe hij zo’n pathetische, rijke, ware geschiedenis vol romantiek in zo’n alledaags feuilletonnetje kon verknoeien! Op dat moment is ze nog gelukkig getrouwd.

Pierre Cuypers had veel bezwaren tegen de relatie: Frederic heeft een Chinese vader, is niet katholiek en Cuypers kent de familie Taen niet. Uiteindelijk stemt hij toch in met het huwelijk. Helaas worden in 1897 zijn bezwaren bevestigd als blijkt dat Frederic niet trouw is en Mia wil scheiden. In een tijd dat vrouwenemancipatie nog nauwelijks bestaat is dit een grote stap.

Langdurig bruikleen van Rik Philipsen

Objectnaam

Datering

1894

1894

Materiaal