Titel

Afgietsel van het reliëf "Eed op de relieken" van een origineel in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht

Vervaardiger

Cuypers' Kunstwerkplaatsen Roermond

Cuypers' Kunstwerkplaatsen Roermond

Objectnummer

6752

Beschrijving

Het oorspronkelijke reliëf was uitgehakt in harde mergel. De voorstelling was daarin vrijwel geheel verzonken. De voorstelling toont het moment dat er trouw gezworen wordt aan een vorst, met de hand op relieken. Op het beeld zijn vier personen afgebeeld: een wachter met zwaard, de koning, een man die de eed aflegt en een getuige van de eed. De zittende figuur is een koning met kroon en scepter. Op een tafeltje ligt een doek (of banier) waar de knielende persoon zijn hand op houdt. De staande figuur heeft een zwaard in de hand met het opschrift: "Gladius".
De oorspronkelijke plaats van het reliëf was in de absismuur van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Maastricht. Bij de restauratie van de kerk door Pierre Cuypers (1887-1917) werd het reliëf overgebracht naar de Mérode-kapel door de restauratie-architect W. Sprenger. In die periode is ook van het zgn. Heimo-kapiteel uit dezelfde kerk een gipsafgietsel gemaakt (zie inv.nr. 4741).
Bij het reliëf behoort een boekje "Het "eedsreliëf" in de O.L.V. kerk te Maastricht" door drs. A.J.J. Mekking uit 1973. De foto's met de nrs. 6752a-1 t/m 6752a-6 zijn afdrukken van de eerste zes pagina's van dit boekje.

Objectnaam

Datering

1887 - 1917

1887 - 1917

Materiaal

Techniek

Afmetingen

hoogte: 88.5 cm
breedte: 89 cm
diepte: 11 cm