Titel

Daguerreotype foto van architect Carl Weber en eerste echtgenote Emily of Stratford de Redcliffe.

Objectnummer

6530

Beschrijving

Op de foto zijn mevr. Weber en Dhr. Weber beiden zittend ten halve lijve afgebeeld. Zij draagt een strak kapsel met pijpenkrullen en is gekleed in een donkere hoog gesloten jurk. Hij draagt een gesloten colbert met een shawltje rond zijn hals.
De foto is duidelijk in scene gezet. Mevrouw Emily of Stratford de Redcliffe was namelijk al overleden toen ze gefotografeerd werd. Haar lichaam werd op het bankje gezet en kunstmatig overeind gehouden, hetgeen o.a. te zien is aan het kettinkje dat haar hand in positie houdt. Carl Weber heeft naast haar plaatsgenomen en poseert alsof beide echtelieden samen op het bankje zijn gaan zitten.

Carl Weber (Keulen, 18-10-1820 - Roermond, 21-03-1908) was een Duits architect en collega/concurrent van Pierre Cuypers. Hij had felle kritiek op de restauratie van de Munsterkerk te Roermond door Pierre Cuypers. Webers eerste vrouw overleed in 1850.

Een foto volgens het daguerreotype principe is gemaakt met de vroegste fotografische techniek, waarbij een gepolijste met een zoutoplossing voorziene verzilverde koperen plaat werd gebruikt die aan licht werd blootgesteld. Na bewerking met kwikdamp ontstaan op de plaat positieve spiegelende beelden.

Objectnaam

Datering

1850

1850

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 9.5 cm (incl. lijstje)
breedte: 11.0 cm (incl. lijstje)
hoogte: 4.8 cm (excl. lijstje)
breedte: 6.2 cm (excl. lijstje)