Tentoonstellingen
 • Ambacht Actueel

  met deze keer de glaskunst

  11 juni 2014 - 23 november 2014
  In de projectruimte is in samenwerking met Atelier Flos uit Steyl een demonstratieatelier ingericht, waar de bezoeker…

  In de projectruimte is in samenwerking met Atelier Flos uit Steyl een demonstratieatelier ingericht, waar de bezoeker kennis maakt met de veelzijdige technische praktijk van de glaskunst.

 • Joep Nicolas

  11 juni 2014 - 11 januari 2015
  In het Cuypershuis is een tentoonstelling te zien over het leven en het werk van de befaamde Roermondse glazenier…

  In het Cuypershuis is een tentoonstelling te zien over het leven en het werk van de befaamde Roermondse glazenier en kunstschilder Joep Nicolas (1897-1972). Deze tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Roermondse Stichting 1880.

  Tijdens de expositieperiode worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder begeleide Nicolas-wandelingen, rondleidingen en workshops.

 • Presentatie over Katrina Cuypers

  Aandacht voor een bijzondere schenking

  10 oktober 2014 - 22 februari 2015
  Het Cuypershuis heeft een belangrijke schenking ontvangen van een enthousiaste mevrouw uit Enschede. Het betreft…

  Het Cuypershuis heeft een belangrijke schenking ontvangen van een enthousiaste mevrouw uit Enschede. Het betreft een doos met 29 stuks handwerken gemaakt door Katrina Cuypers met bijbehorende documentatie. Een kleine selectie van deze handwerken is tot en met 22 februari 2015 te zien in het kabinet van het museum.

   

  De handwerken zijn gemaakt door Katrina Cuypers. Katrina was een goede vriendin van Trinette Westermann-Smithuysen, geboren in 1867 en grootmoeder van de schenkster. Volgens de schenkster is er kantwerk door Katrina aan Trinette gegeven bij diverse gelegenheden. Bij het intreden van Katrina in het klooster (in 1916) mag zij geen bezittingen meenemen en geeft ze handwerken aan haar vriendin.

   

  De schenking omvat veelal handgemaakt kantwerk zoals ondermouwen, kleedjes, onderzetters, een sloop, een slabber, kraagjes, een zakdoek en een wiegekleed in allerlei technieken zoals frivolité, kloskant, filetkant en witborduurwerk. Een selectie ervan wordt nu getoond in het Cuypershuis.

 • Louis Raemaekers: van Roermondenaar tot wereldburger

  30 november 2014 - 25 januari 2015
  Politiek tekenaar Louis Raemaekers ( Roermond 1869 – Scheveningen 1956) staat, samen met de eveneens uit Roermond…

  Politiek tekenaar Louis Raemaekers ( Roermond 1869 – Scheveningen 1956) staat, samen met de eveneens uit Roermond afkomstige politiek tekenaar Joep Bertrams, centraal in een expositie, die het Cuypershuis organiseert in samenwerking met de Stichting Louis Raemaekers. Vanaf zondag 30 november 2014 tot en met zondag 25 januari 2015 is de tentoonstelling te bezichtigen in de projectruimte van het Cuypershuis.

                

  Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Nederland was weliswaar neutraal gebleven in deze oorlog maar heeft hierin door Louis Raemaekers toch een rol van betekenis gespeeld. Deze politiek tekenaar voerde met zijn scherpe observaties en rake prenten vanaf augustus 1914 in verschillende gedrukte media effectief propaganda tegen de Duitse agressie. Bij zijn overlijden in 1956 noemde de Britse krant The Times hem de enige privépersoon, die een echt grote invloed heeft gehad op het verloop van de Eerste Wereldoorlog. Buiten de kring van vooraanstaande politici en legerleiders werd hij de enige man genoemd, die het lot van de volkeren heeft bepaald.

   

  De expositie laat zien hoe deze zoon van een Roermondse boekdrukker en uitgever op de Varkensmarkt de loop van de wereldgeschiedenis mede heeft bepaald.

  In deze expositie is verder plaats ingeruimd voor Joep Bertrams. Hij neemt als politiek tekenaar honderd jaar later net als Louis Raemaekers destijds de politieke situatie in de media op de korrel.
   

  Het Limburgs Museum in Venlo besteedt ook aandacht aan politiek tekenaar Louis Raemaekers. Van 29 november 2014 tot en met 12 april 2015 is de expositie ‘Ten strijde met potlood en pen, Louis Raemaekers (1869-1956) herontdekt’ te zien.

Collectie

"Cuypers komt weer thuis ... in zijn eigen Cuypershuis
Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Het museumgebouw is deel van de collectie. In 1853 is het door Pierre Cuypers als woonhuis voor zijn eigen familie, maar ook als ateliers voor de kunstwerkplaatsen, ontworpen.

De collectie van het Cuypershuis bestaat uit diverse soorten objecten, zoals beelden, tekeningen, schilderijen en sjablonen. Al deze voorwerpen zijn ook online te raadplegen.

Educatie
Educatie is belangrijk in het Cuypershuis, omdat het overbrengen van kunst en cultuur de menselijke ontwikkeling stimuleert en het kennismaken met erfgoed een eigen identiteit creëert.
Door het aanbieden van buitenschoolse educatieve projecten, die in overleg met het onderwijs worden gerealiseerd, speelt het Cuypershuis een belangrijke rol bij de culturele ontwikkeling van jongeren tussen zes en achttien jaar in de regio.
Bezoek

Kom naar het Cuypershuis in Roermond! Het Cuypershuis is een eigentijds museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en actuele vormgeving. Verder is er elke dag een verteller aanwezig en zijn er zondagse rondleidingen.

Bezoekadres

Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
T: (0475) 359 102
E: museum@roermond.nl

Openingstijden

Di t/m zo 11.00 - 16.30 uur
Maandags gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen € 6,00
Jongeren 7 t/m 18 jaar, 65+ € 4,00
Groepen > 15 p. € 4,00
CJP € 2,00
Kinderen < 6 jaar gratis
Vrienden, Museumkaart,
ICOM, Rembrandtkaart
gratis
Groepen & verhuur
Bruiloft in het Cuypershuispresentatie Roermond in de steigersNetwerk bijeenkomst in het CuypershuisLunch in het Cuyperscafé

Combineer een bezoek aan het museum ook eens met een rondleiding, Cuypersgebakje, uitgebreide lunch of vergadering! Ook zijn er diverse mogelijkheden voor arrangementen en zaalverhuur, zoals workshops, kinderfeestjes, familieuitjes en het Cuypershuis is zelfs een officiële trouwlocatie.
Activiteiten

Volg ons op Twitter twitter
Like ons op Facebook twitter
 

Verhaal op zaal in het Cuypershuisspeurtocht museumdesign_daycream tea en appelgebakEchte Engelse High Tea in het Cuypershuisafbeelding_familie_zaken_-_web
 • Verhaal op zaal

  Kom een verhaal halen in het museum

  23 oktober 2014 11:00 - 16:30
  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen.…

  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen. De vertellers zijn vrijwilligers die een uitgebreide cursus over Cuypers en het moderne interieur hebben afgerond. En nu staan ze voor de bezoekers klaar om te vertellen over hún Cuypershuis. Door de verschillende achtergronden en interesses kan elk verhaal variëren, maar centraal staat natuurlijk het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers.


  Lees meer >
 • Instaprondleidingen

  25 oktober 2014 13:30 - 16:00
  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum.…

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
 • Cursus: Het tijdperk van de Verlichting

  door Bart Jan de Graaf

  28 oktober 2014 - 02 december 2014

  Zes dinsdagen: 28 oktober; 4, 11, 18 en 25 november; 2 december van 13.30 tot 15.30 uur
   

  Kosten       

  Het tijdperk van de Verlichting: € 70,– / inschrijvingen vóór 1 oktober 2014:  € 55, –
   

  De cursussen Het tijdperk van de Verlichting en Het tijdperk van de Romantiek worden samengesteld en gegeven door cultuur- en ideeënhistoricus Bart Jan de Graaf. De cursusreeksen bestaat uit respectievelijk zes en acht delen van ongeveer twee uur, inclusief een koffiepauze. Bij elk deel zal een beknopte samenvatting worden uitgereikt van de in het lesdeel besproken materie.

  Meer informatie op: www.bartjandegraaf.nl

 • 1.000 jaar fascinatie glasschilderkunst

  Voordracht Coen Mesterom

  28 oktober 2014 19:30 - 20:45
  Lezing 3:
  Moderne 20ste en 21ste eeuwse architecturale glasschilderkunst in binnen- en buitenland. Belangrijke…

  Lezing 3:
  Moderne 20ste en 21ste eeuwse architecturale glasschilderkunst in binnen- en buitenland. Belangrijke ontwikkelingen in o.m. Duitsland en Frankrijk met een zichtbaar spanningsveld tussen (neo) constructivistische beeldvormgeving en informele schildersopvattingen, tussen abstractie en figuratie. De opkomst van het ‘kunstenaarsraam’, zoals in Nederland van Jan Dibbets en Marc Mulders, in Duitsland van Gerhard Richter, Markus Lüpertz, Imi Knoebel en Neo Rauch. De invloed van moderne technieken zoals versmelten (fusing), zandstralen en digitale fotografische zeefdrukprocedures op veranderende beeldvormgeving.
   

  Deelname
  De kosten per lezing zijn 5 euro per persoon. Met een passe-partout van 15 euro kan er deelgenomen worden aan alle vier de lezingen. Er is plek voor maximaal 60 personen, aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website.

 • 1.000 jaar fascinatie glasschilderkunst

  Voordracht Coen Mesterom

  04 november 2014 19:30 - 20:45
  Lezing 4:
  In een mozaïek van ‘verglaasd licht’ speciale aandacht voor de moderne glasschilderkunst in o.a.…

  Lezing 4:
  In een mozaïek van ‘verglaasd licht’ speciale aandacht voor de moderne glasschilderkunst in o.a. Roermond en in het verdere stroomgebied van de Roer. Verder presentatie van specifieke informatiebronnen als musea voor vlakglaskunst in Nederland en het buitenland, relevante publicaties, actuele exposities zoals ‘Glanzlichter’ in Naumburg (D). En wat kan het belang van de  spectaculaire Roermondse glasvondsten zijn? 
   

  Deelname
  De kosten per lezing zijn 5 euro per persoon. Met een passe-partout van 15 euro kan er deelgenomen worden aan alle vier de lezingen. Er is plek voor maximaal 60 personen, aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website.

 • Nachtgoed

  zingen voor Sint Maarten

  08 november 2014 19:00 - 20:00
  Nicole Kleinen van kinderboekenwinkel “de kleine Tovenaar” leest bij het beroemde Maartensraam van kunstenaar…

  Nicole Kleinen van kinderboekenwinkel “de kleine Tovenaar” leest bij het beroemde Maartensraam van kunstenaar Joep Nicolas het verhaal voor over soldaat Maarten.

  Om de sfeer helemaal compleet te maken wordt met een eigen lampion of zaklamp in de hand en een slaapzak of kussen onder de arm  liedjes over Sint Maartens gezongen.

   

  Deelname kost 7,50 euro.

  Deelname is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

  Aanmelden via museum@roermond.nl

 • Kinderconcert

  Peter Pan, première in het Cuypershuis

  09 november 2014 13:30 - 14:00
  Het Cuypershuis heeft een primeur met het kinderkamerconcert ‘Peter Pan’. Het muziekstuk wordt dan voor het…

  Het Cuypershuis heeft een primeur met het kinderkamerconcert ‘Peter Pan’. Het muziekstuk wordt dan voor het eerst in Nederland voorgedragen door dichter Hans van Bergen en het blaaskwintet Music4kids.
   

  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van € 5,- voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en € 7,- voor volwassenen.

   

  Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan op dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 16.30 uur, via telefoonnummer 0475 – 359 102. Reserveren kan ook via e-mail, museum@roermond.nl t.a.v. kinderkamerconcert.

 • “Deftige dansjes …”

  Museumbelevenis voor kinderen

  09 november 2014 14:30 - 15:15
  Dansdocente Aukje Delnooz danst graag met echte dames en heren uit de tijd van Cuypers. Verkleed in lange rokken…

  Dansdocente Aukje Delnooz danst graag met echte dames en heren uit de tijd van Cuypers. Verkleed in lange rokken en keurige jasjes worden eenvoudige danspassen uit de 19e eeuw geleerd en daarmee mooie patronen op de dansvloer van de historische Cuyperszaal gemaakt.

   

  Volgens de regels van de etiquette uit die tijd is het niet netjes om te weigeren als iemand je ten dans vraagt, dus…  “Mag ik deze dans van jou?!”

   

  Deelname is gratis.

  Deelname is geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

  Aanmelden via museum@roermond.nl

 • Pietenactie

  Gratis speurtocht en presentje voor (klein)kinderen

  16 november 2014 - 06 december 2014
  De pietenactie is alleen geldig op de woensdagmiddag, vrijdagmiddag en in het weekend.

  Om ook dit jaar weer de…

  De pietenactie is alleen geldig op de woensdagmiddag, vrijdagmiddag en in het weekend.

  Om ook dit jaar weer de intocht van Sinterklaas te vieren nodigen we alle (klein)kinderen uit voor een bezoek aan ons museum. Verkleed als hulppiet krijgen ze een gratis speurtocht. En als ze de deze inleveren bij de balie, ook nog een klein presentje uit de grabbelton. Voor de (groot)ouders staat er een gratis warme consumptie klaar in het Cuyperscafé.

   

 • Cuypers Winterconcert

  Duo de Duvels, Viool / Altviool

  23 november 2014 11:30 - 13:00

  Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

 • Nachtgoed

  Winterverhalen voor kinderen

  13 december 2014 19:00 - 21:00
  Met een zaklamp in de hand en een slaapzak of kussen onder de arm bezoek je, onder begeleiding van verhalenverteller…

  Met een zaklamp in de hand en een slaapzak of kussen onder de arm bezoek je, onder begeleiding van verhalenverteller Meta van Appeven, de museumzalen.

  De ruimtes van het oude woonhuis en de kunstvoorwerpen vormen het decor voor stoere en spannende winterverhalen.

   

  Deelname kost 7,50 euro.

  Het museumbezoek is geschikt voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.

  Aanmelden via museum@roermond.nl

 • Nachtgoed

  Winterverhalen voor kinderen

  20 december 2014 19:00 - 21:00
  Met een zaklamp in de hand en een slaapzak of kussen onder de arm bezoek je, onder begeleiding van verhalenverteller…

  Met een zaklamp in de hand en een slaapzak of kussen onder de arm bezoek je, onder begeleiding van verhalenverteller Meta van Appeven, de museumzalen.

  De ruimtes van het oude woonhuis en de kunstvoorwerpen vormen het decor voor stoere en spannende winterverhalen.

   

  Deelname kost 7,50 euro.

  Het museumbezoek is geschikt voor kinderen van 5 t/m 12 jaar.

  Aanmelden via 0475 – 359102 of museum@roermond.nlNachtgoed

 • Cursus: Het tijdperk van de Romantiek

  door Bart Jan de Graaf

  13 januari 2015 - 17 maart 2015
  Acht dinsdagen: 13, 20 en 27 januari; 3 en 10 februari; 3, 10 en 17 maart van 13.30 tot 15.30 uur.…

  Acht dinsdagen: 13, 20 en 27 januari; 3 en 10 februari; 3, 10 en 17 maart van 13.30 tot 15.30 uur.
   

  Kosten

  € 90,– / inschrijvingen vóór 15 december 2014:  € 75, –
   

  De cursussen Het tijdperk van de Verlichting en Het tijdperk van de Romantiek worden samengesteld en gegeven door cultuur- en ideeënhistoricus Bart Jan de Graaf. De cursusreeksen bestaat uit respectievelijk zes en acht delen van ongeveer twee uur, inclusief een koffiepauze. Bij elk deel zal een beknopte samenvatting worden uitgereikt van de in het lesdeel besproken materie.

  Meer informatie op: www.bartjandegraaf.nl

 • Liederencyclus

  18 januari 2015 11:30 - 13:00

  Voor dit Cuypers Winterconcert zal Ben Heijnen een liederencyclus verzorgen.

 • Cuypers Winterconcert

  Liederen cyclus

  25 januari 2015 11:30 - 13:00

  Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

 • Kinderconcert

  Alice in wonderland, première in het Cuypershuis

  22 maart 2015 13:30 - 14:00
  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van €…

  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van € 5,- voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en € 7,- voor volwassenen.

   

  Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan op dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 16.30 uur, via telefoonnummer 0475 – 359 102. Reserveren kan ook via e-mail, museum@roermond.nl t.a.v. kinderkamerconcert.

meer items…
Bezoek ook onze andere museumlocatie, het Historiehuis
Maak kennis met de geschiedenis van Roermond. Vanaf het ontstaan tot en met deze eeuw heeft de stad een bewogen verleden. Handel, machtswisselingen, kloosters, kunstwerkplaatsen en de oudste bewoner van de stad, Christoffel, zijn thema’s die op een prikkelende manier worden getoond.
Wij nodigen u van harte uit een gratis bezoek te brengen!

Historiehuis Roermond
Neerstraat 11 - 13, 6041 KA Roermond
t: (0475) 359 102
e: museum@roermond.nl
w: www.historiehuisroermond.nl
© BICMultimedia.nl
COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt u Cookies toestaan?