Tentoonstellingen
Tentoonstellingen
T/m 8 november: AfgietselwerkplaatsT/m 8 november: Een sieraad voor de stadpersfoto 'Een sieraad voor de stad'persfoto 'Een sieraad voor de stad'persfoto 'Een sieraad voor de stad'T/m 11 oktober: minipresentatie Vondelkerk in Kabinet
Dit is een caption

Het Cuypershuis toont diverse wisselexposities, voor oud én jong. Een expositie legt de loep op onderwerpen uit de vaste presentatie, gaat over een historisch onderwerp gerelateerd aan Cuypers of heeft als onderwerp (hedendaags) interieurontwerp. Hierdoor biedt de presentatie steeds een afwisselende beleving.

Collectie

"Cuypers komt weer thuis ... in zijn eigen Cuypershuis
Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Het museumgebouw is deel van de collectie. In 1853 is het door Pierre Cuypers als woonhuis voor zijn eigen familie, maar ook als ateliers voor de kunstwerkplaatsen, ontworpen.

De collectie van het Cuypershuis bestaat uit diverse soorten objecten, zoals beelden, tekeningen, schilderijen en sjablonen. Al deze voorwerpen zijn ook online te raadplegen.

Educatie
Educatie is belangrijk in het Cuypershuis, omdat het overbrengen van kunst en cultuur de menselijke ontwikkeling stimuleert en het kennismaken met erfgoed een eigen identiteit creëert.
Door het aanbieden van buitenschoolse educatieve projecten, die in overleg met het onderwijs worden gerealiseerd, speelt het Cuypershuis een belangrijke rol bij de culturele ontwikkeling van jongeren tussen zes en achttien jaar in de regio.
Bezoek

Kom naar het Cuypershuis in Roermond! Het Cuypershuis is een eigentijds museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en actuele vormgeving. Verder is er elke dag een verteller aanwezig en zijn er zondagse rondleidingen.

Bezoekadres

Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
T: (0475) 359 102
E: museum@roermond.nl

Openingstijden

Di t/m zo 11.00 - 16.30 uur
Maandags gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen € 6,00
Jongeren 7 t/m 18 jaar, 65+ € 4,00
Groepen > 15 p. € 4,00
CJP € 2,00
Kinderen < 6 jaar gratis
Vrienden, Museumkaart,
ICOM, Rembrandtkaart
gratis
Groepen & verhuur
Bruiloft in het Cuypershuispresentatie Roermond in de steigersNetwerk bijeenkomst in het CuypershuisLunch in het Cuyperscafé

Combineer een bezoek aan het museum ook eens met een rondleiding, Cuypersgebakje, uitgebreide lunch of vergadering! Ook zijn er diverse mogelijkheden voor arrangementen en zaalverhuur, zoals workshops, kinderfeestjes, familieuitjes en het Cuypershuis is zelfs een officiële trouwlocatie.
Activiteiten

Het  Cuypershuis organiseert diverse activiteiten. Aanmelden hiervoor kan met het inschrijfformulier via deze link.

 • Wandel met Pierre Cuypers door Roermond

  Digitale wandeling door de stad

  13 juni 2015 - 08 november 2015
  Bij "Een sieraad voor de stad” is nu een digitale wandeling door de stad beschikbaar: ‘Roermond – Hoe de…

  Bij "Een sieraad voor de stad” is nu een digitale wandeling door de stad beschikbaar: ‘Roermond – Hoe de stad aan haar museum kwam’.

  Iedereen kan met de “app” van IZI Travel gratis de locaties in Roermond bezoeken, die relevant waren bij de oprichting van het Roermondse museum, circa 80 jaar geleden.

  Het verhaal over dit hele proces wordt verteld door Pierre Cuypers.


  Lees meer >
 • Oproep over de Passer

  Voorplein

  08 juli 2015 - 14 september 2015
  Het jaarthema van Open Monumentendag is Kunst & Ambacht en komt perfect samen in het nieuwste monument dat Roermond…

  Het jaarthema van Open Monumentendag is Kunst & Ambacht en komt perfect samen in het nieuwste monument dat Roermond rijker is: het beeld ‘Passer’. Begin juli werd het kunstwerk van Maurice Mentjens op het voorplein bij het Cuypershuis geplaatst.
   

  Wij zijn benieuwd naar hoe de inwoners van Roermond hun nieuwe aanwinst ervaren. En plaatst daarom deze oproep om een bijdrage in woord en beeld te leveren over deze rode passer. Tijdens het weekend van 12 en 13 september kan iedereen zijn of haar ‘kunstzinnige reflecties’ over de passer achterlaten op het prikbord in het Cuyperscafé.
  Een jury zal een prijswinnaar selecteren, de winnende bijdrage zal o.a. gepubliceerd worden op de website van het Cuypershuis.
   

  Lees meer over de 'Passer' >

 • Gratis audiotour MUZZE

  25 juli 2015 - 20 september 2015
  Muzze is een mobiele applicatie voor op je telefoon waarmee musea eenvoudig en goedkoop een tour kunnen maken,…

  Muzze is een mobiele applicatie voor op je telefoon waarmee musea eenvoudig en goedkoop een tour kunnen maken, veranderen of uitbreiden.
   

  Speciaal voor de zomermaanden heeft de Roermondse Cultuurburgemeester Madelief Dronkers een familierondleiding ingesproken, met als thema ‘Versieringen’.
   

  Deze familierondleiding is geschikt voor jong én oud. En is tijdens openingsuren gratis te downloaden aan de receptie van het Cuypershuis.

  Laad hier de app van MUZZE >


  Lees meer >
 • Instaprondleidingen

  30 augustus 2015 13:30 - 16:00
  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum.…

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
 • Verhaal op zaal

  Kom een verhaal halen in het museum

  01 september 2015 11:00 - 16:30
  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen.…

  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen. De vertellers zijn vrijwilligers die een uitgebreide cursus over Cuypers en het moderne interieur hebben afgerond. En nu staan ze voor de bezoekers klaar om te vertellen over hún Cuypershuis. Door de verschillende achtergronden en interesses kan elk verhaal variëren, maar centraal staat natuurlijk het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers.


  Lees meer >
 • Unieke themarondleiding door de expositie

  06 september 2015 14:00 - 14:30
  Kunsthistoricus Ruud Lammerink vertelt over de waarde van de schilderijencollectie die Henry Luyten schonk aan…

  Kunsthistoricus Ruud Lammerink vertelt over de waarde van de schilderijencollectie die Henry Luyten schonk aan zijn geboortestad Roermond.

   

  Tijdens de zomermaanden geven experts uit het culturele veld elk een unieke themarondleiding door de wisselexpositie “Een sieraad voor de stad”. De rondleidingen starten steeds om 14 uur en duren ongeveer 30 minuten.

   

  Deelname is gratis, maar vooraf reserveren is nodig. Dit kan via museum@roermond.nl of 0475 – 359 102. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan een themarondleiding.

   

  Interesse in een van deze themarondleidingen als (kunst)historische verdieping of voor een bijzondere vrienden- of familiedag? U kunt natuurlijk ook als groep een van deze experts reserveren voor een persoonlijke themarondleiding. Neem voor de kosten en voorwaarden contact op met het Cuypershuis.

 • Cuyperstuin: film Mr. Turner

  06 september 2015 20:00 - 22:45
  Een niet te missen monumentale film in de sfeervolle museumtuin.

  Laat u meeslepen door het boeiende verhaal over…

  Een niet te missen monumentale film in de sfeervolle museumtuin.

  Laat u meeslepen door het boeiende verhaal over de 19e eeuwse Britse kunstenaar William Turner. Hoewel een zeer gerespecteerd schilder - beroemd om zijn indrukwekkende landschapsschilderingen en zeegezichten - werd hij geroyeerd als lid van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In Mr. Turner wordt de onbekende kant van deze wispelturige kunstenaar (op fantastische wijze gespeeld door Timothy Spall) belicht tijdens de laatste 25 jaar van zijn carrière. Genomineerd voor vier Oscars.

   

  Vanaf 9 jaar. Toegang gratis. Zitplaatsen zijn voorzien, maar beperkt. Het meenemen van een klapstoeltje of kleed is aan te raden.

   

  De tuin is tijdens de evenementen gratis toegankelijk. Voor een bezoek aan de vaste presentatie en de wisselexposities in het Cuypershuis gelden de normale toegangsprijzen.

 • opROER

  12 september 2015 11:00 - 16:30
  Het Cuypershuis biedt op zaterdag een podium aan de singer/songwriters Mohamad Garrout (om 14 uur) en Harry Muyres…

  Het Cuypershuis biedt op zaterdag een podium aan de singer/songwriters Mohamad Garrout (om 14 uur) en Harry Muyres (om 16 uur).

   

  Om 13 uur en om 15 uur brengt het Andersom Ensemble Barokmuziek in de Cuyperszaal.


  Lees meer >
 • Open Monumentendag

  12 september 2015 - 13 september 2015
  Op het voorplein van het Cuypershuis valt direct een enorme rode passer op. Deze passer staat centraal in het activiteitenprogramma…

  Op het voorplein van het Cuypershuis valt direct een enorme rode passer op. Deze passer staat centraal in het activiteitenprogramma voor het weekend van 12 en 13 september. Het museum is dan elke dag tussen 11 en 17 uur gratis toegankelijk. Er wordt uitleg gegeven over de keuze voor een passer als markering van het Cuypershuis, de symboliek en het gebruik ervan in de werkplaatsen. Inwoners van Roermond mogen hun beleving van de passer achter laten in het Cuyperscafé en bezoekers kunnen zelf aan de slag met het tekenen met passers.

   

  Naast deze activiteiten houdt restaurator Tim Schoenmakers een restauratiespreekuur. Iedereen kan gratis bij hem terecht voor informatie of advies over een te restaureren kunstvoorwerp. U kunt voor dit advies uw draagbare spullen meenemen naar het Cuypershuis. Voor grotere en zwaardere objecten wordt geadviseerd foto’s mee te nemen.

   


  Lees meer >
 • Unieke themarondleiding door de expositie

  13 september 2015 14:00 - 14:30
  Cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf vertelt over het maatschappelijk belang van musea vroeger, maar ook van nu.…

  Cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf vertelt over het maatschappelijk belang van musea vroeger, maar ook van nu.

   

  Tijdens de zomermaanden geven experts uit het culturele veld elk een unieke themarondleiding door de wisselexpositie “Een sieraad voor de stad”. De rondleidingen starten steeds om 14 uur en duren ongeveer 30 minuten.

   

  Deelname is gratis, maar vooraf reserveren is nodig. Dit kan via museum@roermond.nl of 0475 – 359 102. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen aan een themarondleiding.

   

  Interesse in een van deze themarondleidingen als (kunst)historische verdieping of voor een bijzondere vrienden- of familiedag? U kunt natuurlijk ook als groep een van deze experts reserveren voor een persoonlijke themarondleiding. Neem voor de kosten en voorwaarden contact op met het Cuypershuis.

 • Lezing Hans Goedkoop

  18 oktober 2015 14:00 - 16:30
  In het kader van de Maand van de Geschiedenis geeft Hans Goedkoop een lezing over de serie "De IJzeren Eeuw",…

  In het kader van de Maand van de Geschiedenis geeft Hans Goedkoop een lezing over de serie "De IJzeren Eeuw", met o.a. aandacht voor architect Pierre Cuypers.
   

  Hans Goedkoop (Ermelo, 1963) is historicus, biograaf en televisiemaker. Goedkoop is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, het geschiedenismagazine van de NTR en VPRO.

   

  Deelname kost 10 euro, inclusief een kopje koffie of thee in de pauze.

   

  Tickets zijn te koop aan de receptie van het Cuypershuis.


  Lees meer >
 • Instaprondleidingen

  26 december 2015 13:30 - 16:00
  Het museum is gesloten met Kerstmis

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats…

  Het museum is gesloten met Kerstmis

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
 • Instaprondleidingen

  27 december 2015 13:30 - 16:00
  Het museum is gesloten met Kerstmis

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats…

  Het museum is gesloten met Kerstmis

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
meer items…
Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief:

E-mail adres:
 

Volg ons op Twitter twitter
Like ons op Facebook twitter
 

© BICMultimedia.nl
COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt u Cookies toestaan?