De prijs wordt uitgereikt aan een monument met een bijzondere staat van dienst. Het gaat daarbij meer dan alleen de verbouwing, ook de link naar nu speelt een rol. Kortom de inhoud van het monument is belangrijk.
Cuypershuis: woon- en werkplek van architect/ontwerper Pierre Cuypers
Pierre Cuypers is befaamd geworden als architect van het Rijksmuseum in Amsterdam, maar de hyperactieve Roermondenaar was vooral ook een behendig netwerker en innovatief ondernemer.
Hij bouwde in 1853 het woonhuis en annex bedrijfspand aan de Andersonweg in Roermond. Dit was de start van een turbulente carrière die hem nationaal en internationaal naam zou geven. Zijn geboortestad Roermond bleef altijd een centrale rol spelen.
In het museumgebouw is bijna 100 jaar lang het bedrijf gevestigd, van waaruit werd gewerkt aan honderden kerken en opdrachten als het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam, maar ook aan de restauratie van kasteel De Haar in Haarzuilens (bij Utrecht).
In de ateliers en werkplaatsen werkten de medewerkers aan de ontwerpen van gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels, allemaal naar de visie van Pierre Cuypers. Hij leidde zijn ‘kunstwerkplaatsen’ op een zakelijke en moderne manier, iets wat voor die tijd ongekend was.
Het Cuypershuis laat dit verhaal zien door o.a. linken te leggen tussen Cuypers en actuele interieurontwerpers, maar ook door thema' zoals het 3D printen.