Wist u dat?
 • Dochter Mia koos voor de verkeerde man Dochter Mia zorgde voor een schandaal in de familie Cuypers door te trouwen met Chinees Frederick George Arrhee (Taen Err Toung). Helaas hield het huwelijk niet lang stand.
Nu te beleven
 • Cursus cultuurfilosofie, door Bart Jan de Graaf

  25 maart 2014 - 17 juni 2014
  De cursus Een halve eeuw in acht vensters: een nieuwe cultuurgeschiedenis van de periode 1945-2000 is een aangepaste…

  De cursus Een halve eeuw in acht vensters: een nieuwe cultuurgeschiedenis van de periode 1945-2000 is een aangepaste versie van de eerder gegeven cursus De tweede helft. Waar in de eerste reeks de breedte werd opgezocht, zal in de herziene versie meer de diepte in worden gegaan. Daarmee is de cursus zeker ook interessant voor diegenen die eerder De tweede helft hebben bijgewoond. De nieuwe lezingenreeks sluit chronologisch aan op de cursus De eerste helft (1900-1940).
   

  De achtergrond van Een halve eeuw in acht vensters wordt onverminderd gevormd door de twee oorlogen die het decor vormden van de naoorlogse periode: de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende Koude Oorlog.
   

  Tegen de achtergrond van de grote historische gebeurtenissen wordt in deze cursus een beeld gegeven van een aantal bijzondere sociaal-culturele ontwikkelingen gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. De periode staat in het teken van een dreigende atoomoorlog, later aangevuld met angst voor milieuvernietiging, toenemend consumentisme en economische crisis. Maar er zijn ook periodes van optimisme en ongebreidelde welvaart, vooral in de late jaren vijftig en de jaren zestig.
   

  De cursus vindt plaats op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Op de data 25 maart, 1, 8 en 15 april; 13, 20 en 27 mei; 17 juni 2104.
   

  U kunt zich inschrijven voor de cursussen middels het inschrijfformulier op de website www.bartjandegraaf.nl

 • Cuyperstuin-evenementen

  01 mei 2014 - 31 augustus 2014

  Vanaf 1 mei tot en met 31 augustus zijn er weer evenementen in de museumtuin.

 • Cuypersweekend

  14 juni 2014 - 15 juni 2014
  In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 april is weer het befaamde Cuypersweekend met allerlei activiteiten…

  In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 april is weer het befaamde Cuypersweekend met allerlei activiteiten rondom de architect Pierre Cuypers en moderne vormgeving. Initiatiefnemer van dit weekend is het Cuypershuis met samenwerking van onder andere VVV Midden-Limburg, Kasteel Aerwinkel, de Munsterkerk en Stichting Oude Kerkhof Roermond.

 • Ambacht Actueel

  14 juni 2014 - 30 november 2014
  Vanaf 14 juni is de projectruimte weer het atelier van een vakman of -vrouw. Wilt u eens een vakman of -vrouw aan…

  Vanaf 14 juni is de projectruimte weer het atelier van een vakman of -vrouw. Wilt u eens een vakman of -vrouw aan het werk zien? Kom dan eens kijken en leer van het ambacht van glasbewerking.

 • VVV Cuypersarrangement

  17 juni 2014 - 31 augustus 2014
  Roermond is de geboortestad van de beroemde architect, kunstenaar en interieurontwerper, Pierre Cuypers.

  Daarom…

  Roermond is de geboortestad van de beroemde architect, kunstenaar en interieurontwerper, Pierre Cuypers.

  Daarom biedt VVV Roermond een Cuypersarrangement aan. Deze bestaat uit een zelfstandige Cuyperswandeling door de binnenstad van Roermond, een full colour boekje over het gebouw 'de Teekenschool', toegang tot het Cuypershuis en na afloop een consumptie in het Cuyperscafé.

  Het Cuypersarrangement is exclusief bij VVV Roermond te koop voor de speciale prijs van € 7,50 p.p. Een kinderkaartje/65+ kost € 5,50.

  Meer informatie bij VVV Roermond, Markt 17, 6041 EL Roermond, telefoon: 0475-335847. www.vvvmiddenlimburg.nl

 • Open monumenten-klassendag

  12 september 2014 10:00 - 12:00
  Op deze dag tussen 10 en 12 uur kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bezoek aan het Cuypershuis.…

  Op deze dag tussen 10 en 12 uur kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bezoek aan het Cuypershuis.

 • opROER

  12 september 2014 - 13 september 2014
  opROER is een tweedaags cultureel festival, waarbij culturele instellingen hun jaarprogramma presenteren een leerlingen…

  opROER is een tweedaags cultureel festival, waarbij culturele instellingen hun jaarprogramma presenteren een leerlingen en ander publiek.

 • Open monumentendag

  13 september 2014 - 14 september 2014
  In het weekend van 13 en 14 september is het monument het Cuypershuis tussen 10 en 17 uur gratis toegankelijk voor…

  In het weekend van 13 en 14 september is het monument het Cuypershuis tussen 10 en 17 uur gratis toegankelijk voor publiek. Het gebouw is namelijk in 1853 door Pierre Cuypers ontworpen als woonhuis en als kunstwerkplaats. In deze ateliers werden talloze kunstvoorwerpen gemaakt, die nationaal en internationaal zijn verspreid.

 • Nieuwe reeks Cuypers Winterconcerten

  28 september 2014 - 25 januari 2015
  Op enkele zondagen kunt u genieten van muziek in het de concertzaal van het Cuypershuis. In 2014 zijn de data 28…

  Op enkele zondagen kunt u genieten van muziek in het de concertzaal van het Cuypershuis. In 2014 zijn de data 28 september en 16 november. In 2015 is een concert op 25 januari gepland. Het concert duurt van 11.30 tot 13.00 uur en de entree bedraagt 7 euro.

  En op 22 maart 2015 is het kinderconcert 'Peter en de wolf'.

   

 • Instaprondleidingen

  19 april 2014 13:00 - 16:00
  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname…

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
 • Verhaal op zaal

  Kom een verhaal halen in het museum

  16 april 2014 11:00 - 16:30
  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen.…

  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen. De vertellers zijn vrijwilligers die een uitgebreide cursus over Cuypers en het moderne interieur hebben afgerond. En nu staan ze voor de bezoekers klaar om te vertellen over hún Cuypershuis. Door de verschillende achtergronden en interesses kan elk verhaal variëren, maar centraal staat natuurlijk het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers.


  Lees meer >
meer items…
Het Cuypershuis
Het Cuypershuis laat de bezoeker het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers beleven. In die lijn wordt de bezoeker ook verrast met actuele interieurontwerpers en hun werkwijze.

Lees meer over het Cuypershuis
Fablab@Cuypershuis
T/m 11 mei 2014 is er in het Cuypershuis een echt ‘Fablab’. In deze werkplaats kunnen bezoekers, leerlingen en ondernemers kennis maken met de nieuwste technische ontwikkeling: het 3D printen en lasersnijden. Het Fablab@Cuypershuis is in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg, Lyceum Schöndeln en het bedrijf MachineGilde.

Lees meer >
Rondleidingen
Kom een verhaal halen in het Cuypershuis! Elke dag is er een verteller aanwezig, die u graag meer informatie geeft over de collectie.

Lees meer >
Educatie

De vaste presentatie biedt genoeg aanknopingspunten om een divers aanbod van rondleidingen/programma's op onder andere het gebied van vormgeving, architectuur en materialenleer voor het onderwijs te ontwikkelen, dat aansluit op het lesprogramma. Door de oude werkplaatsen ook echt te laten beleven, is het museumbezoek laagdrempelig voor kinderen.
Doe-activiteiten zorgen ervoor dat een bezoek aan het Cuypershuis niet alleen een visuele beleving, maar ook een echte ontdekking is. 

Lees meer >

Cuypers Winterconcerten

Op drie zondagen vindt in het Cuypershuis vanaf 11.30 uur een Cuypers Winterconcert plaats. Met deze nieuwe reeks concerten herleeft de sfeer uit de 19de eeuw, de tijd waarin Pierre Cuypers opgroeide.

Architect en ontwerper Pierre Cuypers is onlosmakelijk met muziek verbonden. Zijn tweede echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm was een getalenteerde pianiste en altzangeres. Door de muzikale klanken van haar spel en zang raakte Cuypers geïnspireerd. Deze muzikale verbintenis is zichtbaar door de piano en het muziekkastje, die Cuypers haar schonk als verloving- en als trouwgeschenk. Deze kunstvoorwerpen zijn volgend jaar weer te zien in het Rijksmuseum. In het Cuypershuis is nog een gipsreliëf te zien, waarop Antoinette al pianospelend is afgebeeld.

Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

Ambacht Actueel

De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken, maar ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen.

Bij Cuypers stond juist het middeleeuwse ambacht en de scholing hoog in het vaandel. Met bekwame werklieden ontwikkelde hij een productielijn die ervoor zorgde dat kerken werden voorzien van complete interieurs. Dit alles was geïnspireerd op het ambachtelijk proces van de middeleeuwse ‘bouwloots’ waarin hij als architect de centrale leider was.

Het Cuypershuis is eind 2012 gestart met het onderzoeksproject ‘Ambacht Actueel’, waarbij het oude én het nieuwe ambacht centraal staan. Het doel van het project is om de kunstwerkplaatsen te laten herleven, maar ook om de kennis en herwaardering rondom het ambacht in kaart te brengen. 
Het project zal de komende jaren bijdragen aan het ‘kenniscentrum Cuypershuis’.

Lees meer 'Ambacht Actueel' >

 

Stadslab Roermond
Het initiatief Stadslab Roermond schreef, in samenwerking met het Cuypershuis, een bijzondere prijsvraag uit. “Roermond in de Steigers” was een open oproep aan iedereen om voor één van de geselecteerde locaties in de binnenstad van Roermond een idee of initiatief te ontwikkelen waarbij de schaal en aard van dat idee of initiatief geheel vrij zijn. De opgave ‘De stad, dat zijn we zelf’ was het motto.

Lees meer over dit initiatief >
Cuypersweekend
In het tweede weekend van juni vind elk jaar het Cuypersweekend plaats, met vele activiteiten rondom architect/ontwerper Pierre Cuypers en moderne vormgeving. Initiatiefnemer is het museum Cuypershuis, in samenwerking met VVV Midden-Limburg en Stichting Oude Kerkhof Roermond.

Het Cuypersweekend, dat elk jaar in het tweede week van juni plaatsvindt, laat het publiek een heel weekend lang kennismaken met de inspirator, ambachtsman en vormgever Pierre Cuypers.

Tijdens het Cuypersweekend is het museum gratis toegankelijk.
COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt u Cookies toestaan?