Wist u dat?
 • Dochter Mia koos voor de verkeerde man Dochter Mia zorgde voor een schandaal in de familie Cuypers door te trouwen met Chinees Frederick George Arrhee (Taen Err Toung). Helaas hield het huwelijk niet lang stand.
Nu te beleven
 • Windhausen Wandeling Roermond

  16 mei 2014 - 14 september 2014
  De Windhausen Wandeling Roermond is ontwikkeld door Stichting Windhausen Erfgoed (info@windhausen-kunst.nl) en…

  De Windhausen Wandeling Roermond is ontwikkeld door Stichting Windhausen Erfgoed (info@windhausen-kunst.nl) en vanaf 16 mei gratis verkrijgbaar bij de VVV (Markt 17), ECI Cultuurfabriek en Cuypershuis.

  U kunt zich ook aanmelden voor een maandelijkse wandeling onder leiding van een gids. Kijk voor de data en verdere info op de site van vvvmiddenlimburg.nl. Voor meer informatie: info@vvvmiddenlimburg.nl, 0475-335847.

 • VVV Cuypersarrangement

  17 juni 2014 - 31 augustus 2014
  Roermond is de geboortestad van de beroemde architect, kunstenaar en interieurontwerper, Pierre Cuypers.

  Daarom…

  Roermond is de geboortestad van de beroemde architect, kunstenaar en interieurontwerper, Pierre Cuypers.

  Daarom biedt VVV Roermond een Cuypersarrangement aan. Deze bestaat uit een zelfstandige Cuyperswandeling door de binnenstad van Roermond, een full colour boekje over het gebouw 'de Teekenschool', toegang tot het Cuypershuis en na afloop een consumptie in het Cuyperscafé.

  Het Cuypersarrangement is exclusief bij VVV Roermond te koop voor de speciale prijs van € 7,50 p.p. Een kinderkaartje/65+ kost € 5,50.

  Meer informatie bij VVV Roermond, Markt 17, 6041 EL Roermond, telefoon: 0475-335847. www.vvvmiddenlimburg.nl

 • Boekenmarkt

  30 augustus 2014 11:00 - 16:30
  Het Cuypershuis biedt in de museumtuin een grote collectie boeken over kunst en cultuur te koop aan tegen zeer…

  Het Cuypershuis biedt in de museumtuin een grote collectie boeken over kunst en cultuur te koop aan tegen zeer redelijke prijzen. Het betreft boeken die niet meer passen in de collectie van het museum. De opbrengst komt ten goede aan de beoogde restauratie van de plafondschilderingen in de voormalige woonkamer van de familie Cuypers.

 • Instaprondleidingen

  30 augustus 2014 13:30 - 16:00
  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum.…

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13.30 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
 • Kinderfilm 'Brave'

  31 augustus 2014 14:30 - 16:00
  Merida is een gepassioneerde dame met koninklijke ouders, die niets liever wil dan een geweldige boogschutter worden.…

  Merida is een gepassioneerde dame met koninklijke ouders, die niets liever wil dan een geweldige boogschutter worden. Wanneer Merida tijdens een meningsverschil met haar moeder een roekeloze beslissing neemt, brengt ze het koninkrijk van haar vader en het leven van haar moeder in groot gevaar. Merida doet er alles aan om dit alles terug te draaien en krijgt daarbij te maken met onvoorspelbare natuurkrachten, magie en een duistere, eeuwenoude vloek...

  Animatiefilm. Vanaf 6 jaar. De entree is gratis.

  Zitplaatsen zijn voorzien, maar beperkt. Het meenemen van een klapstoeltje of kleed is aan te raden.

 • Film 'The Monuments Men'

  31 augustus 2014 20:15 - 22:00
  Een groep individuen wordt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog persoonlijk geselecteerd door president Roosevelt…

  Een groep individuen wordt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog persoonlijk geselecteerd door president Roosevelt om Duitsland binnen te dringen en waardevolle meesterwerken uit de kunstgeschiedenis te redden van de Nazi’s. De groep, bestaande uit museumdirecteuren, curatoren en kunstkenners, komt onder druk te staan wanneer het Duitse Rijk ten einde lijkt te komen en de Nazi’s de opdracht krijgen om alle kunstwerken te vernietigen.

  Met George Clooney, Matt Damon en Cate Blanchett

  Vanaf 12 jaar. De entree is gratis.

  Zitplaatsen zijn voorzien, maar beperkt. Het meenemen van een klapstoeltje of kleed is aan te raden.

 • Verhaal op zaal

  Kom een verhaal halen in het museum

  02 september 2014 11:00 - 16:30
  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen.…

  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen. De vertellers zijn vrijwilligers die een uitgebreide cursus over Cuypers en het moderne interieur hebben afgerond. En nu staan ze voor de bezoekers klaar om te vertellen over hún Cuypershuis. Door de verschillende achtergronden en interesses kan elk verhaal variëren, maar centraal staat natuurlijk het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers.


  Lees meer >
 • Tuinconcerten

  06 september 2014 13:30 - 15:00
  Om 14.30 én om 14.30 uur. De entree is gratis.

  De Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging is opgericht…

  Om 14.30 én om 14.30 uur. De entree is gratis.

  De Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging is opgericht in 1873 en bestaat uit ruim 60 leden. Het koor is met recht all-round te noemen; het repertoire bestaat uit zowel klassieke als eigentijdse muziek, waarbinnen ook opera, musical en religieuze werken een plaats krijgen.

  Tijdens de twee concerten in de Cuyperstuin worden vrolijke liederen uit alle continenten ten gehore gebracht. Het koor - en het publiek - maken een  swingende muzikale reis over de wereld.

  Het koor staat onder leiding van Dion Ritten en wordt aan de piano begeleid door Véron Jongstra.

 • Open monumenten-klassendag

  12 september 2014 10:00 - 12:00
  Op deze dag tussen 10 en 12 uur kunnen basisscholen een gratis bezoek brengen aan het Cuypershuis. Meer informatie…

  Op deze dag tussen 10 en 12 uur kunnen basisscholen een gratis bezoek brengen aan het Cuypershuis. Meer informatie over het project via deze link.

 • opROER

  12 september 2014 - 13 september 2014
  opROER is een tweedaags cultureel festival, waarbij culturele instellingen hun jaarprogramma presenteren aan leerlingen…

  opROER is een tweedaags cultureel festival, waarbij culturele instellingen hun jaarprogramma presenteren aan leerlingen en ander publiek.
   

  De zaterdag biedt diverse optredens op het voorplein rondom het evenement opROER.
   

  Om 14.30 uur geeft ‘Roermonds Orkest de Symphonie’ een uitvoering van ‘Klinkend Verleden’ in het Cuypershuis. De rode draad in dit muziekstuk wordt gevormd door een spannend verhaal over Marguerite, de kleindochter van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. Ze komt tot de ontdekking dat haar overleden oma Antoinette een beroemd zangeres was.

 • Open monumentendag

  Gratis toegang

  13 september 2014 - 14 september 2014
  ‘Op reis’ door het Cuypershuis met klassieke muziek op zaterdag, dansworkshops op zondag en kinderrondleidingen…

  ‘Op reis’ door het Cuypershuis met klassieke muziek op zaterdag, dansworkshops op zondag en kinderrondleidingen op beide dagen.
   

  Programma zaterdag:

  Van 10 – 17 uur: vertellers geven uitleg over het monument Cuypershuis.

  Om 13 uur: kinderrondleiding ‘Op reis door het museum’. Kijk samen met de educatief medewerker, uitgerust met handschoenen, loepen en kijkframes, naar de collectie van het Cuypershuis. Er kunnen maximaal 15 kinderen meelopen vanaf 8 jaar.

  Om 14.30 uur: muzikale uitvoering ‘Klinkend Verleden’ door ‘Roermonds Orkest de Symphonie’. De rode draad in dit muziekstuk wordt gevormd door een spannend verhaal over Marguerite, de kleindochter van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers.

   

  Programma zondag:

  Van 10 – 17 uur: vertellers geven uitleg over het monument Cuypershuis.

  Van 12 – 16 uur: tekst en uitleg over o.a. de techniek en restauratie van glas-in-lood in het ‘glasatelier’ door Atelier Flos b.v.

  Om 13 uur: kinderrondleiding ‘Op reis door het museum’. Kijk samen met de educatief medewerker, uitgerust met handschoenen, loepen en kijkframes, naar de collectie van het Cuypershuis. Er kunnen maximaal 15 kinderen meelopen vanaf 8 jaar.

  Om 14, 15 en 16 uur: “Dansen is kinderspel!”. In deze actieve workshop kan iedereen een eigen dans verzinnen met de bewegingen van oude kinderspellen. Rennen, springen, draaien en rollen horen bij kinderen van alle tijden, dus kom en doe mee!

 • Cuypers Winterconcert

  21 september 2014 11:30 - 13:00
  Uitvoering van sopranenkwartet Amica en pianist Rob Waltmans.

  Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs…

  Uitvoering van sopranenkwartet Amica en pianist Rob Waltmans.

  Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

 • Kinderconcert

  Peter en de wolf

  28 september 2014 11:30 - 12:00
  Dichter Hans van Bergen en het blaaskwintet Music4kids spelen dit stuk in de sfeervolle Cuyperszaal van het museum.…

  Dichter Hans van Bergen en het blaaskwintet Music4kids spelen dit stuk in de sfeervolle Cuyperszaal van het museum. Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van € 5,- voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en € 7,- voor volwassenen.

  Reserveren kan op dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 16.30 uur, via telefoonnummer 0475 – 359 102. Reserveren kan ook via e-mail, museum@roermond.nl t.a.v. kinderkamerconcert.

 • Kinderconcert

  Peter Pan, première in het Cuypershuis

  09 november 2014 13:30 - 14:00
  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van €…

  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van € 5,- voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en € 7,- voor volwassenen.

   

  Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan op dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 16.30 uur, via telefoonnummer 0475 – 359 102. Reserveren kan ook via e-mail, museum@roermond.nl t.a.v. kinderkamerconcert.

 • Cuypers Winterconcert

  Duo de Duvels, Viool / Altviool

  23 november 2014 11:30 - 13:00

  Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

 • Cuypers Winterconcert

  Liederen cyclus

  25 januari 2015 11:30 - 13:00

  Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

 • Kinderconcert

  Alice in wonderland, première in het Cuypershuis

  22 maart 2015 11:30 - 12:00
  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van €…

  Het optreden duurt circa 30 minuten. Er is plaats voor maximaal 50 personen en er geldt een toegangsprijs van € 5,- voor kinderen en jongeren tot 18 jaar en € 7,- voor volwassenen.

   

  Vooraf reserveren is niet noodzakelijk, maar wel gewenst. Reserveren kan op dinsdag t/m vrijdag tussen 11 en 16.30 uur, via telefoonnummer 0475 – 359 102. Reserveren kan ook via e-mail, museum@roermond.nl t.a.v. kinderkamerconcert.

meer items…
Het Cuypershuis
Het Cuypershuis laat de bezoeker het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers beleven. In die lijn wordt de bezoeker ook verrast met actuele interieurontwerpers en hun werkwijze.

Lees meer over het Cuypershuis
Fablab@Cuypershuis

In het Cuypershuis is een echt ‘Fablab’ te zien. In deze werkplaats kunnen bezoekers, leerlingen en ondernemers kennis maken met de nieuwste technische ontwikkeling: het 3D printen en lasersnijden.

Lees meer >

Rondleidingen
Kom een verhaal halen in het Cuypershuis! Elke dag is er een verteller aanwezig, die u graag meer informatie geeft over de collectie.

Lees meer >
Educatie

De vaste presentatie biedt genoeg aanknopingspunten om een divers aanbod van rondleidingen/programma's op onder andere het gebied van vormgeving, architectuur en materialenleer voor het onderwijs te ontwikkelen, dat aansluit op het lesprogramma. Door de oude werkplaatsen ook echt te laten beleven, is het museumbezoek laagdrempelig voor kinderen.
Doe-activiteiten zorgen ervoor dat een bezoek aan het Cuypershuis niet alleen een visuele beleving, maar ook een echte ontdekking is. 

Lees meer >

Cuypers Winterconcerten

Op drie zondagen vindt in het Cuypershuis vanaf 11.30 uur een Cuypers Winterconcert plaats. Met deze nieuwe reeks concerten herleeft de sfeer uit de 19de eeuw, de tijd waarin Pierre Cuypers opgroeide.

Architect en ontwerper Pierre Cuypers is onlosmakelijk met muziek verbonden. Zijn tweede echtgenote Antoinette Alberdingk Thijm was een getalenteerde pianiste en altzangeres. Door de muzikale klanken van haar spel en zang raakte Cuypers geïnspireerd. Deze muzikale verbintenis is zichtbaar door de piano en het muziekkastje, die Cuypers haar schonk als verloving- en als trouwgeschenk. Deze kunstvoorwerpen zijn volgend jaar weer te zien in het Rijksmuseum. In het Cuypershuis is nog een gipsreliëf te zien, waarop Antoinette al pianospelend is afgebeeld.

Er is er plaats voor maximaal 50 personen, de toegangsprijs is € 7,- per persoon. Reserveren kan via 0475 – 359 102 of museum@roermond.nl o.v.v. Cuypers Winterconcert.

Ambacht Actueel

De tijd van de Industriële Revolutie betekent de opkomst van stoommachines en het machinale werken, maar ook de teloorgang van het ambacht en vakmanschap. Oude ambachten en de daarbij behorende kennis gingen grotendeels verloren of werden ingeruild voor nieuwe beroepen.

Bij Cuypers stond juist het middeleeuwse ambacht en de scholing hoog in het vaandel. Met bekwame werklieden ontwikkelde hij een productielijn die ervoor zorgde dat kerken werden voorzien van complete interieurs. Dit alles was geïnspireerd op het ambachtelijk proces van de middeleeuwse ‘bouwloots’ waarin hij als architect de centrale leider was.

Het Cuypershuis is eind 2012 gestart met het onderzoeksproject ‘Ambacht Actueel’, waarbij het oude én het nieuwe ambacht centraal staan. Het doel van het project is om de kunstwerkplaatsen te laten herleven, maar ook om de kennis en herwaardering rondom het ambacht in kaart te brengen. 
Het project zal de komende jaren bijdragen aan het ‘kenniscentrum Cuypershuis’.

Stadslab Roermond
Het initiatief Stadslab Roermond schreef, in samenwerking met het Cuypershuis, een bijzondere prijsvraag uit. “Roermond in de Steigers” was een open oproep aan iedereen om voor één van de geselecteerde locaties in de binnenstad van Roermond een idee of initiatief te ontwikkelen waarbij de schaal en aard van dat idee of initiatief geheel vrij zijn. De opgave ‘De stad, dat zijn we zelf’ was het motto.

Lees meer over dit initiatief >
Cuypersweekend
In het tweede weekend van juni vind elk jaar het Cuypersweekend plaats, met vele activiteiten rondom architect/ontwerper Pierre Cuypers en moderne vormgeving. Initiatiefnemer is het museum Cuypershuis, in samenwerking met VVV Midden-Limburg en Stichting Oude Kerkhof Roermond.

Het Cuypersweekend, dat elk jaar in het tweede week van juni plaatsvindt, laat het publiek een heel weekend lang kennismaken met de inspirator, ambachtsman en vormgever Pierre Cuypers.

Tijdens het Cuypersweekend is het museum gratis toegankelijk.
© BICMultimedia.nl
COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt u Cookies toestaan?