De vier evangelisten zijn gemaakt van terracotta (keramiek) en zijn rijk gepolychromeerd.

In 1850 krijgt de 23-jarige net afgestudeerde Pierre Cuypers de eervolle opdracht om het koor van de Munsterkerk in Roermond te herstellen. Hij treft een kerk aan die, volgens Victor de Stuers, ‘op de jammerlijkste wijze’ is bepleisterd. Cuypers haalt de witsellagen en neobarokke altaren weg, laat een nieuwe schildering aanbrengen en ontwerpt een nieuw terracotta hoogaltaar.

De gezichten van de mensen die betrokken waren bij deze restauratie zijn door Pierre Cuypers verwerkt in de beelden: beeldhouwer Leeuw is afgebeeld als evangelist Marcus, schilder Linssen als Lucas, kapelaan Boermans als Johannes en architect Cuypers zelf als Mattheus (van links naar rechts op de foto). Een goede manier om deze belangrijke mannen te eren!

Vanaf 1860 gaat een omvangrijke restauratie door Cuypers van start. In 1901 vervaardigt hij een nieuw hoogaltaar en worden de beelden niet teruggeplaatst. De beelden zijn als langdurig bruikleen van de Parochie H. Christoforus Roermond (Munsterkerk) opgenomen in de collectie van het Cuypershuis.

In de tentoonstelling ‘800 jaar Munsterkerk’ wordt het verhaal van het interieur door Cuypers in deze kerk onder andere in beeld gebracht door een grote afbeelding van de beeldengroep.

Bekijk hier de beeldengroep in onze museumcollectie.