In de stad, maar ook in de regio, valt te genieten van activiteiten zoals exposities, concerten, wandelingen, arrangementen, een educatieprogramma voor het basisonderwijs en natuurlijk als afsluiting het Muziektheater Cuypers.

Achterkleinzoon Pierre Cuypers gaat in deze video op bezoek bij een aantal van deze deelnemers.

Voorlopig programma (wordt nog verder aangevuld)

 Het Cuypershuis organiseert in het late najaar van 2021 een expositie waarin de rode draad door Cuypers’ oeuvre naar voren komt: schoonheid. Het Limburgs Museum in Venlo laat dan een overzicht van oeuvre van Cuypers zien. Het Historiehuis Roermond toont dan een tentoonstelling over Roermondse ontwerpers en tijdsgenoten van Cuypers, die zich lieten inspireren door de natuur.

Vanaf het najaar is in het Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak de thematentoonstelling Cuypers’ Erfenis op het Eiland in de Maas te bezoeken. Ook verschijnt er een boekje met achtergrondinformatie en toepasselijke routes door de omgeving. Ook organiseert het museum themarondleidingen en fietstochten door Stevensweert en Ohé en Laak.

Speciaal voor het Cuypersjaar is er een nieuwe geocache verstopt bij Bibliorura: de Cuypers-cache puzzeltocht. 

De locaties Oude Kerkhof en het nabijgelegen Kruiswegpark zijn vrij toegankelijk. De exacte openingstijden staan op de websites. Het Kruiswegpark bestond in augustus 2020 overigens ook 100 jaar.

VVV Roermond organiseert thema wandelingen door de stad en omgeving. Op hun website zijn alle tochten te vinden.

De Koninklijke Harmonie van Roermond geeft op zondagmiddag 18 juli een concert op het door Cuypers ontworpen kiosk op het Munsterplein van Roermond.

In de zomermaanden gaat de Geluksexpres weer rijden door de mooie natuurgebieden van Roermond en Roerdalen.

In september is er het jaarlijkse Open Monumentendag in Roermond.

In Theaterhotel De Oranjerie vinden er zes voorstellingen van Muziektheater Cuypers plaats.