Beknopte biografie

Petrus Josephus Hubertus Cuypers wordt op 16 mei 1827 geboren in Roermond als negende en jongste kind van Joannes Hubertus Cuypers en Maria Joanna Bex.

Hij groeit op in zijn geboortestad en gaat naar het Stedelijk College. Op 17-jarige leeftijd vertrekt hij naar Antwerpen om aan de Kunstacademie architectuur te studeren. Cuypers is een goede leerling. In 1849 slaagt hij en behaalt de Prix d'Excellence. Hij keert terug naar Roermond. Hier krijgt hij zijn eerste grote opdracht: de restauratie van de Munsterkerk en wordt hij benoemd als stadsarchitect.

Tijdens zijn studietijd in Antwerpen ontmoet Pierre Cuypers zijn eerste echtgenote, de Antwerpse Rosalia Vandevin. Ze trouwen in 1850 en krijgen twee dochters. Rosalia overlijdt aan tuberculose, net als hun tweede dochter. In 1859 hertrouwt Cuypers met Antoinette Alberdingk Thijm. Met Antoinette (koosnaam Nenny) krijgt hij twee zonen en drie dochters. Zijn zoon Jos en later kleinzoon Pierre jr. treden als architect in de voetsporen van hun (groot)vader. Pierre Cuypers overlijdt op de hoge leeftijd van 93 jaar in zijn geliefde Roermond.

Op diverse plaatsen in de Roermondse binnenstad is de invloed van Cuypers nog steeds terug te zien.

Cuyperswandeling door de stad

In Roermond is een Cuyperswandeling uitgezet die u langs bekende en minder bekende bouwwerken van Cuypers voert. U ziet  de Munsterkerk en zijn standbeeld op het Munsterplein. In de Swalmerstraat , een van de oudste straten van Roermond, vindt u op nummer 49 het woonhuis Cloquet van de hand van Cuypers. Het graf van Cuypers is te vinden op het Oude Kerkhof. Maar ook een bezoek aan het Kruiswegpark is zeer de moeite waard.

De Cuyperswandeling is verkrijgbaar in onze museumwinkel en bij VVV Roermond.

Pierre Cuypers buiten Roermond

Buiten Roermond zijn het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en Kasteel de Haar in Haarzuilens zijn meest beroemde werken. Maar wist u dat Cuypers ook betrokken was bij de renovatie van de Ridderzaal in Den Haag? Inclusief de troon waarop onze koning ieder jaar de troonrede uitspreekt. Deze troon stamt uit 1904. Hij bouwde en restaureerde vele kerken (wel 100) door heel Nederland. In Kranenbrug, een buurtschap nabij Vorden (Gelderland) staat De Antoniuskerk. Deze kerk, pastorie, grafkapel, school en schoolmeesterswoning vormen samen één van de oudste Cuyperscomplexen in Nederland.

Zie hoe het Centraal Station van Amsterdam in 2017 gerestaureerd is en hoe het werk van Cuypers in volle glorie weer zichtbaar is.