Tijdens de lezing zal René Hoppenbrouwers (adjunct directeur) ingaan op SRAL en hoe deze Limburgse stichting in 32 jaar is uitgegroeid tot internationale speler binnen het mondiale restauratieveld. Aan de hand van diverse case-studies wordt ingegaan op onderzoek, ethiek en restauratiedilemma’s. Deelname kost 5 euro, aanmelden kan via museum@roermond.nl

SRAL is in het verleden betrokken geweest bij vele restauraties die de erfenis van Pierre Cuypers betreffen. Zo heeft SRAL de ‘kleuren van Cuypers’ gereconstrueerd en gerestaureerd in het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. In Limburg zijn vele kerkensembles en muurschilderingen van Cuypers behandeld. Recentelijk heeft SRAL de restauratie van de muurschilderingen in Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg ter hand genomen, eveneens een uniek project van Cuypers.

Beknopte biografie

René Hoppenbrouwers (Tilburg 1961) studeerde Kunstgeschiedenis & Archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en specialiseerde zich in de 16de-eeuwse schilderkunst op paneel. Van 1990 tot 1995 studeerde hij aan de postacademische Opleiding tot Restaurator van Schilderijen en Beschilderde Objecten bij de Stichting Restauratie Atelier Limburg te Maastricht. Praktijkervaring binnen de restauratie werd opgedaan in het Mauritshuis te Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe te Enschede en het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Van 1995 – 1999 werkte hij bij de SRAL als opleidingscoördinator en research restaurator in het kader van het NWO onderzoeksproject MOLART (Molecular Aspects of Ageing in Painted works of Art). Vanaf 1999 was hij hoofd van de afdeling opleidingen bij de SRAL en vanaf 1 januari 2009 tot en met januari 2017 bekleedde hij de positie van directeur bestuurder. Inmiddels is hij, dankzij reorganisaties bij SRAL de artistiek leider, c.q. adjunct directeur.