Titel

Map met foto's en ansichtkaarten gerelateerd aan het Cuypershuis en omgeving te Roermond en een gedeeltelijke overdruk van een artikel over het Laurentius Ziekenhuis en het Protestants Ziekenhuis

Objectnummer

6699ag

Beschrijving

In mapje 6699 zitten foto's en ansichtkaarten die gemaakt zijn van straten in de nabijheid van het Cuypershuis te Roermond. Ze dateren uit de eerste helft van de twintigste eeuw.
In map 6699ag is een foto te zien van een gedeelte van de Kapellerpoort. Deze foto is als ansichtkaart ontworpen en ook als zodanig gebruikt. De foto's 6699ag-1 en 6699ag-3 zijn identiek.
Linksonder op de foto's staat gedrukt.: "Kapellerlaan en Maastrichterweg, Roermond".
Op de foto is de splitsing Kapellerlaan/Maastrichterweg afgebeeld gezien vanaf de stad. Er gaan tramrails linksaf de Kapellerlaan in en rechtsaf de Maastrichterweg op. Dit wijst er op dat de foto na 1922 gemaakt is. Direct aan de splitsing is Huize "De Spie"gelegen (gebouwd rond 1920). Het feit dat de tramrails er nog liggen wijst er op dat de foto genomen moet zijn vóór de opheffing van de lijn Roermond-Vlodrop in 1935. Midden op de foto is een fietser te zien die linksaf slaat richting de Kapellerlaan. Op de stoep vóór het hek van de Kweekschool staan 2 dames en op straat nog een jongedame. Iets verder richting Kapel zitten een man en een vrouw op een bankje en vanaf de Kapellerlaan komt een fietser naar de stad. Midden op de splitsing tussen de tramrails staat een man met de handen in zijn zakken en rechts midden op de de kruising met de P. Cuypersstraat staan een jongen en een meisje toe te kijken. Vóór Huize De Spie staan een jongen en een meisje op de Kapellerlaan en ongeveer op gelijke hoogte rijdt een fietser aan de linkerkant van de weg richting Maastricht. Heel in de verte op de Maastrichterweg komt een groep voetgangers richting de stad.
De achterkant van foto 6699ag-1 is gebruikt als briefkaart en is gefrankeerd met een postzegel van 2½ Cent. Het poststempel vermeldt: "Roermond, 3 augustus 1931". De kaart is geadresseerd aan: "Mej. Augusta Eigenberg Oranjestraat 122 Antwerpen (België)"en de afzender is "H. Jansen".
De achterkant van 6699ag-3 is eveneens gebruikt als briefkaart, gefrankeerd met een postzegel van 1½ Cent en afgestempeld te Roermond op 2 juni 1934. De kaart is gericht aan: "Weledh. G. Mouw hoofd der school Gouderak Z.H.". De afzender is "J. v. Heck, Roermond".

Het mapje is geschonken door Dhr. Ad Lamboo te Roermond.

Objectnaam

Datering

1922 - 1935

1922 - 1935

Materiaal

Afmetingen

hoogte: 8.5 cm
breedte: 13.7 cm
dikte: cm