Tentoonstellingen
 • Fablab@Cuypershuis

  26 januari 2013 - 11 mei 2014
  T/m 11 mei 2014 is er in het Cuypershuis een echt ‘Fablab’. In deze werkplaats kunnen bezoekers, leerlingen…

  T/m 11 mei 2014 is er in het Cuypershuis een echt ‘Fablab’. In deze werkplaats kunnen bezoekers, leerlingen en ondernemers kennis maken met de nieuwste technische ontwikkeling: het 3D printen en lasersnijden. Het Fablab@Cuypershuis is in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg, Lyceum Schöndeln en het bedrijf MachineGilde.


  Lees meer >
 • ‘Pierre Cuypers en het Rijksmuseum’

  Museum toont de realisatie van het gebouw Rijksmuseum

  08 juni 2013 - 11 mei 2014
  Het museum haakt daarbij in op de opening van het gerenoveerde Rijksmuseum, dat na 10 jaar verbouwen weer heropende.…

  Het museum haakt daarbij in op de opening van het gerenoveerde Rijksmuseum, dat na 10 jaar verbouwen weer heropende. Met unieke en originele bruiklenen  probeert het Cuypershuis een antwoord te geven op de vraag: “hoe haal je als architect de belangrijkste opdracht van Nederland binnen?”. De expositie is nog te zien t/m 11 mei 2014.
  Een belangrijk besluit tijdens het renovatieproces is het project ‘Verder met Cuypers’ geweest, waardoor er veel decoraties en oorspronkelijke ontwerpplannen van architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921) zijn teruggebracht in oude glorie. Een bijzondere keuze, want het ontwerp en de bouw van het Rijksmuseum waren aan het eind van de 19de eeuw onderwerp van discussie.

  Het Rijksmuseum was bij oplevering in 1885 het grootste gebouw van Nederland en ook één van de duurste, gebouwd op een drassige polder aan de rand van Amsterdam. Volgens ingewijden verkeert het gebouw nu pas in de staat zoals Cuypers het bedacht had, ruim 135 jaar later.

  Maar wat had Cuypers dan als ontwerp bedacht? Hoe haalde hij - als katholieke architect - deze prestigieuze opdracht binnen? Hoe is dit magistrale gebouw uiteindelijk door hem gerealiseerd?
  Deze vragen zullen niet in het Rijksmuseum beantwoord worden, want het gebouw staat in dienst van de kunst en vaderlandse geschiedenis.

  De expositie in het Cuypershuis probeert echter met unieke, aansprekende en originele ontwerptekeningen en documenten uit o.a. de eigen rijke collectie en in bruikleen van het Nederlands Architectuur Instituut, onderdeel van Het Nieuwe Instituut deze vragen te beantwoorden. In de expositie worden interessante anekdotes verteld over het Rijksmuseum als ‘Gesamtkunstwerk’, als symbool, als politiek instrument, als voorbeeld van cultureel ondernemerschap en als twistpunt waardoor Koning Willem III niet aanwezig was op de opening. Daarbij wordt de centrale rol van de geboortestad van Cuypers niet vergeten.

 • Mijn Rijksmuseum

  Breng je Rijksmuseum memorabilia naar het Cuypershuis

  08 juni 2013 - 11 mei 2014
  Met unieke en originele documenten, tekeningen en foto’s laat het museum zien hoe het Rijksmuseum werd ontworpen…

  Met unieke en originele documenten, tekeningen en foto’s laat het museum zien hoe het Rijksmuseum werd ontworpen en gebouwd door Pierre Cuypers. Door het vullen van de vitrinekasten in het expositie onderdeel ‘Mijn Rijksmuseum’ kunnen bezoekers met eigen Rijksmuseum memorabilia zelf bijdragen aan deze expositie. Deze particuliere bruiklenen worden, samen met de museumcollectie, geëxposeerd t/m 11 mei 2014.   

  Bezoekers van het Cuypershuis kunnen zelf bijdragen aan de wisselexpositie, door Rijksmuseum memorabilia naar het museum te brengen. Belangrijk is dat er een link is met het gebouw of de collectie van het Rijksmuseum. Al deze spullen krijgen een plek in de vitrinekasten van ‘Mijn Rijksmuseum’. Met deze actie wil het Cuypershuis laten zien hoe het Rijksmuseum van Cuypers leeft onder de museumbezoekers.

  De voorwaarden waaraan de bruiklenen moeten voldoen
  De voorwerpen kunnen worden ingeleverd bij de receptie. Hier wordt een bruikleenovereenkomst opgemaakt en een label bevestigd met daarop een antwoord op de vraag: Hoe komt u aan dit voorwerp? De maximale afmetingen voor de bruiklenen zijn 88 cm. breed, 47 cm. lang en 49 cm. hoog. Het uitlenen van de spullen is op eigen risico. De bruiklenen moeten tegen het einde van de expositie weer worden opgehaald, het Cuypershuis behoudt niets voor de eigen collectie. Daarom krijgen de particuliere bruikleengevers in de laatste week van de expositie (5 t/m 11 mei 2014) gratis toegang tot het Cuypershuis. Het zichtbare eindresultaat is dan hopelijk twee volle vitrinekasten met een enorme diversiteit aan Rijksmuseum memorabilia.

 • D(esign)-day

  18 maart 2014 - 18 mei 2014
  In samenwerking met D(esign)-Day tonen binnen- en buitenlandse ‘ambachtelijke’ ontwerpers hun werk in het Cuypershuis.…

  In samenwerking met D(esign)-Day tonen binnen- en buitenlandse ‘ambachtelijke’ ontwerpers hun werk in het Cuypershuis. In de museumwinkel zijn deze objecten ook te koop.

  In het Cuypershuis is in de voormalige werkplaatsen van het Cuypershuis een unieke (verkoop)expositie te zien, met design van ontwerpers geselecteerd door D(esign)-day. Daarna verzorgt D(esign)-day voor de rest van het jaar de inrichting van de museumwinkel, met werk van kleiner formaat. Deze samenwerking komt voort uit een gedeelde passie voor het ambacht, waar zowel Pierre Cuypers als de ontwerpers namens D(esign)-day veel waarde aan hechten.


  Lees meer >
 • Joep Nicolas (werktitel)

  14 juni 2014 - 31 januari 2015
  Het Cuypershuis besteedt van juni 2014 t/m januari 2015 aandacht aan het leven en werk van Joep Nicolas (Roermond…

  Het Cuypershuis besteedt van juni 2014 t/m januari 2015 aandacht aan het leven en werk van Joep Nicolas (Roermond 1897 – Steyl 1972). De expositie laat het publiek opnieuw kennismaken met de veelzijdige – en in zijn tijd wereldberoemde – kunstenaar, ambachtsman en ondernemer Nicolas. Hij kwam door familietraditie in het glazeniersvak terecht, maar zijn hart lag echter bij de autonome vrije schilderkunst. Zijn indrukwekkende carrière concentreerde zich desondanks rond zijn glasschilderkunst. Het innerlijke spanningsveld dat daardoor ontstond leidde ertoe dat Nicolas gedurende zijn hele loopbaan de scheidingslijn tussen vrije kunstenaar en ambachtsman is blijven onderzoeken, overschrijden en uitdagen. Het oeuvre van Joep Nicolas is daardoor een interessant tijdsdocument.

  De expositie komt tot stand o.a. in samenwerking met Stichting 1880.

meer items…
Collectie
Cuypershuis nacht
"Cuypers komt weer thuis ... in zijn eigen Cuypershuis
Het Cuypershuis is hét museum over de Roermondse architect / ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921). Het museumgebouw is deel van de collectie. In 1853 is het door Pierre Cuypers als woonhuis voor zijn eigen familie, maar ook als ateliers voor de kunstwerkplaatsen, ontworpen.
Educatie
Educatie is belangrijk in het Cuypershuis, omdat het overbrengen van kunst en cultuur de menselijke ontwikkeling stimuleert en het kennismaken met erfgoed een eigen identiteit creëert.
Door het aanbieden van buitenschoolse educatieve projecten, die in overleg met het onderwijs worden gerealiseerd, speelt het Cuypershuis een belangrijke rol bij de culturele ontwikkeling van jongeren tussen zes en achttien jaar in de regio.
Bezoek

Kom naar het Cuypershuis in Roermond! Het Cuypershuis is een eigentijds museum over architect/ontwerper Pierre Cuypers en actuele vormgeving. Verder is er elke dag een verteller aanwezig en zijn er zondagse rondleidingen.

Bezoekadres

Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
T: (0475) 359 102
E: museum@roermond.nl

Openingstijden

Di t/m zo 11.00 - 16.30 uur
Maandags gesloten

Toegangsprijzen

Volwassenen € 6,00
Jongeren 7 t/m 18 jaar, 65+ € 4,00
Groepen > 15 p. € 4,00
CJP € 2,00
Kinderen < 6 jaar gratis
Vrienden, Museumkaart,
ICOM, Rembrandtkaart
gratis
Groepen & verhuur
Bruiloft in het Cuypershuispresentatie Roermond in de steigersNetwerk bijeenkomst in het CuypershuisLunch in het Cuyperscafé

Combineer een bezoek aan het museum ook eens met een rondleiding, Cuypersgebakje, uitgebreide lunch of vergadering! Ook zijn er diverse mogelijkheden voor arrangementen en zaalverhuur, zoals workshops, kinderfeestjes, familieuitjes en het Cuypershuis is zelfs een officiële trouwlocatie.
Activiteiten
Pierke in 3Dmusic4kids_carnaval_der_dieren_-_cuypershuisDe Ambachtsschool in het Cuypershuisdesign_dayCursus cultuurfilosofie, door Bart Jan de GraafVerhaal op zaal in het Cuypershuis
 • Cursus cultuurfilosofie, door Bart Jan de Graaf

  25 maart 2014 - 17 juni 2014
  De cursus Een halve eeuw in acht vensters: een nieuwe cultuurgeschiedenis van de periode 1945-2000 is een aangepaste…

  De cursus Een halve eeuw in acht vensters: een nieuwe cultuurgeschiedenis van de periode 1945-2000 is een aangepaste versie van de eerder gegeven cursus De tweede helft. Waar in de eerste reeks de breedte werd opgezocht, zal in de herziene versie meer de diepte in worden gegaan. Daarmee is de cursus zeker ook interessant voor diegenen die eerder De tweede helft hebben bijgewoond. De nieuwe lezingenreeks sluit chronologisch aan op de cursus De eerste helft (1900-1940).
   

  De achtergrond van Een halve eeuw in acht vensters wordt onverminderd gevormd door de twee oorlogen die het decor vormden van de naoorlogse periode: de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende Koude Oorlog.
   

  Tegen de achtergrond van de grote historische gebeurtenissen wordt in deze cursus een beeld gegeven van een aantal bijzondere sociaal-culturele ontwikkelingen gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw. De periode staat in het teken van een dreigende atoomoorlog, later aangevuld met angst voor milieuvernietiging, toenemend consumentisme en economische crisis. Maar er zijn ook periodes van optimisme en ongebreidelde welvaart, vooral in de late jaren vijftig en de jaren zestig.
   

  De cursus vindt plaats op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Op de data 25 maart, 1, 8 en 15 april; 13, 20 en 27 mei; 17 juni 2104.
   

  U kunt zich inschrijven voor de cursussen middels het inschrijfformulier op de website www.bartjandegraaf.nl

 • Cuyperstuin-evenementen

  01 mei 2014 - 31 augustus 2014

  Vanaf 1 mei tot en met 31 augustus zijn er weer evenementen in de museumtuin.

 • Kinderconcert 'Klinkend Verleden'

  01 mei 2014 12:00 - 12:45
  Op 1 mei om 12 uur vindt in het Cuypershuis een spannend kinderconcert over de familie Cuypers plaats. Het verhaal…

  Op 1 mei om 12 uur vindt in het Cuypershuis een spannend kinderconcert over de familie Cuypers plaats. Het verhaal is speciaal geschreven door vertelster Meta van Appeven en vormt de rode draad in het concert. Verder maken de kinderen kennis met klassieke muziek, gespeeld door een ensemble van de Roermondse Symphonie.

  De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar oud en duurt circa 30 – 40 minuten. Toegang tot het concert kost 5 euro p.p. Reserveren is mogelijk tijdens openingstijden van het museum (dinsdag t/m zondag van 11 – 16.30 uur), via 0475 – 359102 of museum@roermond.nl.

 • Vier mee, die geboortedag van Pierre Cuypers!

  16 mei 2014 11:00 - 16:30
  Op vrijdag 16 mei 2014 viert het Cuypershuis de geboortedag van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Dat gebeurt…

  Op vrijdag 16 mei 2014 viert het Cuypershuis de geboortedag van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Dat gebeurt met een gratis kopje koffie of thee in het Cuyperscafé, plus een goddelijke Cuypersbonbon. Iedereen is die dag van harte welkom in ons café, maar … op is op.

 • Cuypersweekend

  14 juni 2014 - 15 juni 2014
  In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 april is weer het befaamde Cuypersweekend met allerlei activiteiten…

  In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 april is weer het befaamde Cuypersweekend met allerlei activiteiten rondom de architect Pierre Cuypers en moderne vormgeving. Initiatiefnemer van dit weekend is het Cuypershuis met samenwerking van onder andere VVV Midden-Limburg, Kasteel Aerwinkel, de Munsterkerk en Stichting Oude Kerkhof Roermond.

 • Ambacht Actueel

  14 juni 2014 - 30 november 2014
  Vanaf 14 juni is de projectruimte weer het atelier van een vakman of -vrouw. Wilt u eens een vakman of -vrouw aan…

  Vanaf 14 juni is de projectruimte weer het atelier van een vakman of -vrouw. Wilt u eens een vakman of -vrouw aan het werk zien? Kom dan eens kijken en leer van het ambacht van glasbewerking.

 • VVV Cuypersarrangement

  17 juni 2014 - 31 augustus 2014
  Roermond is de geboortestad van de beroemde architect, kunstenaar en interieurontwerper, Pierre Cuypers.

  Daarom…

  Roermond is de geboortestad van de beroemde architect, kunstenaar en interieurontwerper, Pierre Cuypers.

  Daarom biedt VVV Roermond een Cuypersarrangement aan. Deze bestaat uit een zelfstandige Cuyperswandeling door de binnenstad van Roermond, een full colour boekje over het gebouw 'de Teekenschool', toegang tot het Cuypershuis en na afloop een consumptie in het Cuyperscafé.

  Het Cuypersarrangement is exclusief bij VVV Roermond te koop voor de speciale prijs van € 7,50 p.p. Een kinderkaartje/65+ kost € 5,50.

  Meer informatie bij VVV Roermond, Markt 17, 6041 EL Roermond, telefoon: 0475-335847. www.vvvmiddenlimburg.nl

 • Open monumenten-klassendag

  12 september 2014 10:00 - 12:00
  Op deze dag tussen 10 en 12 uur kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bezoek aan het Cuypershuis.…

  Op deze dag tussen 10 en 12 uur kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bezoek aan het Cuypershuis.

 • opROER

  12 september 2014 - 13 september 2014
  opROER is een tweedaags cultureel festival, waarbij culturele instellingen hun jaarprogramma presenteren een leerlingen…

  opROER is een tweedaags cultureel festival, waarbij culturele instellingen hun jaarprogramma presenteren een leerlingen en ander publiek.

 • Open monumentendag

  13 september 2014 - 14 september 2014
  In het weekend van 13 en 14 september is het monument het Cuypershuis tussen 10 en 17 uur gratis toegankelijk voor…

  In het weekend van 13 en 14 september is het monument het Cuypershuis tussen 10 en 17 uur gratis toegankelijk voor publiek. Het gebouw is namelijk in 1853 door Pierre Cuypers ontworpen als woonhuis en als kunstwerkplaats. In deze ateliers werden talloze kunstvoorwerpen gemaakt, die nationaal en internationaal zijn verspreid.

 • Nieuwe reeks Cuypers Winterconcerten

  28 september 2014 - 25 januari 2015
  Op enkele zondagen kunt u genieten van muziek in het de concertzaal van het Cuypershuis. In 2014 zijn de data 28…

  Op enkele zondagen kunt u genieten van muziek in het de concertzaal van het Cuypershuis. In 2014 zijn de data 28 september en 16 november. In 2015 is een concert op 25 januari gepland. Het concert duurt van 11.30 tot 13.00 uur en de entree bedraagt 7 euro.

  En op 22 maart 2015 is het kinderconcert 'Peter en de wolf'.

   

 • Instaprondleidingen

  26 april 2014 13:00 - 16:00
  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname…

  Elke zaterdag én zondag vindt er om 13 en 15 uur een rondleiding plaats door de collectie van het museum. Deelname aan de zondagse rondleiding kost 1 euro per persoon en is uitsluitend voor individuele bezoekers en niet voor groepen. De bijdrage van 1 euro is een donatie voor verdere scholing van deze groep vrijwilligers.


  Lees meer >
 • Verhaal op zaal

  Kom een verhaal halen in het museum

  22 april 2014 11:00 - 16:30
  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen.…

  Elke door de weekse dag dag is er een verteller in het Cuypershuis aanwezig om een verhaal op zaal te brengen. De vertellers zijn vrijwilligers die een uitgebreide cursus over Cuypers en het moderne interieur hebben afgerond. En nu staan ze voor de bezoekers klaar om te vertellen over hún Cuypershuis. Door de verschillende achtergronden en interesses kan elk verhaal variëren, maar centraal staat natuurlijk het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers.


  Lees meer >
meer items…
Onze topstukken
Blijf op de hoogte!
• Volg ons op Twitter
• Like ons op Facebook

Bezoek ook onze andere museumlocatie, het Historiehuis
Maak kennis met de geschiedenis van Roermond. Vanaf het ontstaan tot en met deze eeuw heeft de stad een bewogen verleden. Handel, machtswisselingen, kloosters, kunstwerkplaatsen en de oudste bewoner van de stad, Christoffel, zijn thema’s die op een prikkelende manier worden getoond.
Wij nodigen u van harte uit een gratis bezoek te brengen!

Historiehuis Roermond
Neerstraat 11 - 13, 6041 KA Roermond
t: (0475) 359 102
e: museum@roermond.nl
w: www.historiehuisroermond.nl
COOKIES
Deze website maakt gebruik van Cookies. - Wilt u Cookies toestaan?