Het publiek kan dan op verschillende locaties (die een binding hebben met deze beroemde architect) kennismaken met de ambachtsman en vormgever Pierre Cuypers. Het Cuypershuis is dat weekend gratis toegankelijk.

Tijdens het Cuypersweekend staat de persoon Pierre Cuypers en zijn oeuvre centraal. Het museum bruist dat weekend van de activiteiten. Naast rondleidingen door de vaste presentatie geven Tine Wouters (archivaris Sociaal Historisch Centrum voor Limburg) en Ton Lupak (voorzitter en restaurator Restaura) een toelichting bij de net geopende expositie ‘Atelier Frans Nicolas’.

Aanleiding voor deze nieuwe expositie is de grote archeologische glasvondst in 2014 gedaan in de binnenstad van Roermond. Deze vondst omvatte 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas, afkomstig uit het atelier van Frans Nicolas. Het Roermondse bedrijf werd groot door de enorme vraag naar gebrandschilderde glas-in-loodramen en ontwikkelde zich tot hét glasatelier van Nederland. Ook de beroemde architect Pierre Cuypers liet de ramen voor zijn neogotische kerken maken bij het atelier van Nicolas.

Cuypersweekend

Verschillende ‘Cuyperslocaties’ haken in op het Cuypersweekend. Met dit weekend worden plekken en gebouwen, die een relatie hebben met architect Pierre Cuypers, in het licht gezet. Mee doen: Cuypershuis Roermond, VVV Midden-Limburg, de Munsterkerk in Roermond, Caroluskapel Roermond, het Oude Kerkhof in Roermond, kasteel Aerwinkel in Posterholt en het Streekmuseum Stevensweert.

Bekijk hier het programma Cuypershuis >
Bekijk hier het programma van de deelnemende locaties >